Blog

Divlji proso/divlji muhar: Najbogatiji izvor omega masnih kieslina koje nisu ribljeg porekla

29 januar, 2019

Divlji proso ili divlji muhar (Buglossoides arvensis) je nekada smatran korovom, ali se danas gaji kao održivi poljoprivredni usev. Ne samo to, sa dobro balansiranom kombinacijom omega-3, -6, i -9 masnih kiselina smatra se jednim od najvećih izuma u svetu omega suplemenata još od pojave ribljeg ulja.

Riblje ulje je do sada decenijama dominiralo omega tržištem. No, to nosi i neke probleme. Okeani i drugi vodotokovi su često zagađeni živom, i pokazalo se da se tokom vremena živa nagomilava u ribama. Živa je toksični metal. pa čak u tragovima u ribljem ulju, može dovesti do oštećenja unutrašnjih organa i neurološkog sistema. Takođe, mnogi suplementi ribljeg ulja nude jednu ili dve omege, a da bi se dobila maksimalna korist za zadravlje, moraju se sve omege uzeti u balansiranom odnosu. Mnogi suplementi ribljeg ulja nemaju mogućnost dobrog skladištenja te može doći do njihovog kvarenja i propadanja svojstava ribljeg ulja na policama.

Omega masne kiseline imaju mnogostruke koristi, i njihovo uzimanje iz čistih, balansiranih biljnih izvora je izuzetno važno. Omega 3 doprinose zdravom nervnom i kardiovaskularnom sistemu, vidu i kostima. Omega 6 je važna za pravilan rast i razvoj, zdravu srčanu funkciju, energiju i imunitet. Omega 9 održava zdrav imuni, kardiovaskularni, nervni i reproduktivni sistem.

Mogućnost maksimizacije potencijala svake od ovih masnih kiselina u jednoj biljci je pobeda za svakog ko želi da poboljša zdravlje, uključujući tu vegane kojima je ova idealna alternativa za riblje suplemente.

Očekuje se da će ovaj lep korov uskoro postati moćan omega suplement. (natural news)