Blog

High-tech tehnologija i u organskoj poljoprivredi

29 januar, 2019

Poljoprivreda je zakoračila u doba industrije 4.0.  Roboti, senzori, veštačka inteligencija postaju sve prisutniji u poljoprivredi. Tehnologija ne samo da donosi uštede u novcu, već doprinosi očuvanju resursa, a rad se preciznije odvija. Ovakva tehnologija je interesantna podjednako za konvencionalnu i organsku poljoprivredu. Naravno, ova tehnologija se još razvija, ali se očekuje da će roboti u budućnosti brati voće i povrće. Svakako ćemo pričekati još na njih, jer je proces nešto složeniji, tj. dok ljudi prostim okom mogu razlikovati zrele i zelene plodove, roboti će morati imati ugrađene infra crvene detektore.

Već nekoliko godina unazad se dronovi koriste u poljoprivredi za praćenje životinja npr. fazana kako se oni ne bi uništavali tokom žetve u poljima. Isti dronovi se koriste za praćenje rasta biljaka, detekciju nedostatka hranjiva ili pojave bolesti (posebno je korisno na velikim površinama). Sve ovo smanjuje ljudski rad.

I u stočarstvu je tehnologija uznapredovala. Danas krave ne samo da daju mleko, već i informacije. To je omogućila kapsula koja je nešto veća od tablete vitamina koju krave unese sa hranom. Kapsula potom dospeva u stomak krave. U kapsuli se nalaze senzori koji prenose informacije u kompjuterski sistem stočara. Na osnovu dobijenih informacija, vlasnik može znati kada je krava spremna da oplodnju. Tada je idealan trenutak kada može biti oplođena i dati mleko nakon rođenja teleta. Konvencionalnim metodama uvek postoji stopa greške, a ponavljanje ciklusa oplodnje vlasnika košta. Ali tehnologija može pružiti i više podataka. Na primer, senzori rano prijavljuju temperaturu, ukoliko se životinja razboli, i veterinar može na vreme započeti lečenje.

Iste te senzore španski proizvođači maslina koriste za merenje unutrašnjeg pritiska u ćelijama lista. Ti podaci im služe za određivanje potrebnih količina vode za svaku biljku ponaosob. Veštačka inteligencija kontroliše navodnjavanje, predviđanje vremenskih prilika i dovodi do racionalne upotrebe vode.

Posebno bitno za organske proizvođače jeste korišćenje vozila Boniroba, koji je nastao kao rezultat saradnje Boša, Osnabruk Univerziteta primenjenih nauka, i proizvođača Amazon poljoprivredne mašine i koristi se u kontroli korova. Bonirob se sastoji od industrijskog PC-a opremljenog i7 procesorom. Robot četverotočkaš se kreće po polju brzinom hoda. Ukoliko uoči biljku koja nije poželjna da se tu nađe, robot je sabija alatkom u zemlju bez upotrebe herbicida.

Univerzitet zapadne Engleske je iznedrio Slugbota, robota koji sakuplja puževe u konvertor odakle se zatim proizvodi biogas kojim se napaja Slugbot, i na ekološki način doprinosi smanjenju broja puževa i pri tom se samo-održava.

Za sada nema bojazni da će organski proizvođači izgubiti status ukoliko koriste robotizovane operacije. Čak ni Demeter nije razvio vodič po kojem bi se upravljalo tehnikom i mašinama u proizvodnji. Po Demeteru, mleko može biti proizvedeno korišćenjem mužnih robota. (organic market)