Blog

Australija: Organskim proizvođačima prete nova pravila za uvoz semena

29 januar, 2019

Australijski sektor za poljoprivredu i vodene resurse je nedavno predložio da se pri ulsaku u zemlju seme brokolija, karfiola, prokelja i rukole obavezno prska fungicidima, kako bi se odbranili od sve većih pretnji koje predstavljaju patogeni iz semena. Od ove godine, predlog prati uvođenje obaveznog prskanja nekih vrsta dinja fungicidima.

Proizvođači organske hrane upozoravaju da uvođenje predloga da prskanje fungicidima uvezenih semena povrća, može dovesti do smanjenja količina organskog povrća, može isto oštetiti izvoz organske hrane, kao i dovesti do toga da ljudi ostanu bez posla. Preko 98% semena povrća u Australiji se uvozi iz drugih zemalja, tako da proizvođači jako zavise od sposobnosti biljaka da se prilagode klimatskim promenama.

Frensis Majkls, direktor „Greeen Harvest Organic Gardening Supplies“, je započeo onlajn peticiju protiv predloga vlade, koja nedovosmisleno zagovara: „ Zaštitimo snabdevanje semenima od  uvođenja obaveznog toksičnog prskanja fungicidima“.

Sektor za poljoprivredu, koje je predložilo uvođenje prskanja fungicidima, je prokomentarisalo da su pravila uvoza bila „da se osigura stalna zaštitia australijske industrije povrća od sve većih biosigurnosnih rizika“. Sektor za poljoprivredu dodatno objašnjava:“ Predložena mera obaveznog prskanja će pomoći da se lakše upravlja rizicima koje nose ovi patogeni, kada se unose u Australiju“.