Blog

Vodič za potrošače o pesticidima u hrani u SAD

29 januar, 2019

Liste svežih poljoprivrednih proizvoda sa najvećim i najmanjim sadržajem ostataka pesticida i njihovih metaboilta u SAD

Osobe koji konzumiraju organske proizvode unose manje pesticida, zaključak je naučnestudije Univerziteta u Vašhingtonu iz 2015. godine koja jepokazala da ljudi koji često ili uvek konzumiraju organske proizvode imaju značajno manje količine organofosfatnih insekticida u uzorcima urina, čak i u slučajevima  da jedu 70 % više proizvoda od voća i povrća dnevno od odraslih koji retko ili nikad ne kupuju organske proizvode.          

“Vodič za potrošače o pesticidima u hrani” izdaje svake godine od 2004. godine Radna grupe za životnu sredinu (EWG) https://www.ewg.org u SAD koja je neprofitna, nepristrasna organizacija posvećena zaštiti ljudskog zdravlja i životne sredine. Od svog osnivanja 1993. godine, EVG se zalaže za prava potrošača da žive zdraviji život u zdravijem okruženju.

Ovaj vodič rangira i objavljuje godišnje liste “naprljavijih” i “najčistijih” vrsti voča i povrća  dostupnim američkim potrošaćima odnosno proizvoda  sa najviše i najmanje ostatka pesticida (broj pesticida i količine pesticida,) a na osnovu podataka i rezultata ispitivanja više od 38.800 uzoraka proizvoda koje su testirali Ministarstvo za poljoprivredu SAD (USDA)  i Agencija za hranu i lekove. Važno je napomenuti da se uzorci testiraju na pesticide nakon što se prethodno pripreme za upotrebu. To znači da se proizvodi temeljno operu i, kada je primenljivo, oljušte. Čak i posle ovakve  pripreme uzoraka, ostaci pesticida su još prisutni  na mnogim plodovima. Vodič navodi voće i povrće “Dirti Dozen” sa većinom ostataka pesticida i “Clean Fifteen”, za koji je otkriveno malo, ili nimalo ostataka pesticida..
U  vodiču za 2018. godinu na listi 12 najviše kontaminiranih proizvoda voća i povrća  ostacima pesticida  su: jagode, spanać, nektarine, jabuke, grožđe, trešnje i višnje, kruške, paradajz, celer, krompir, slatka i ljuta paprika

EVG-ova analiza rezultata koje sprovodi američko Ministarstva poljoprivrede pokazala da postoje razlike među različitim vrstama proizvod i da je da je skoro 70 % uzoraka konvencionalno gajenih proizvoda ugroženo ostatcima pesticida.

Testiranja koja je sprovela USDA su dekektovala ukupno 230 različitih pesticida i proizvoda nastalih razgradnjom pesticida odnosno njihovih metabolita na hiljadama analiziranih uzoraka proizvoda.

Na  “čistoj” listi vodiča iz ove godine  odnosno proizvoda koji imaju najmanje ostatke pesticida su:  avokado, kukuruz šećerac, anananas, kupus, crni luk, smrznuti grašak šećerac, papaja, asparagus, mango, patlidžan, slatka dinja,kivi, karfiol i brokoli .Na ovim proizvodima je detektovan relativno mali broj vrsta pesticida, a testovi su otkrili  i  njihove niske ukupne koncentracije ostataka detektovanih pesticida.
Avokado i kukuruz šećerac su bili “najčistiji”. Manje od 1%  njihovih uzoraka je detektovalo pesticide.

Više od 80 % ananasa, papaje, špargle, crnog luka i kupusa nije imalo ostatke pesticida.

Nijedan pojedinačni  test na voćne vrste iz “Clean Fifteen” testa nije bio pozitivan na više od četiri pesticida.

Višestruki ostaci pesticida su izuzetno retki u povrću koje čini “čistu petinu”, a samo u 5 % očišćenih vrsta povrća  koje čini “čistu petnaestinu”detektovano je dva ili više pesticida (priredila I.Simić, na osnovu izvora: https://www.ewg.org)