Blog

Marketinški trik radi povećanja profita

29 januar, 2019

Nemačka pivara Neumarketer Lammsbräu je izdala upozorenje Danone grupi u ime Asocijacije za kvalitet organske mineralne vode i mnogobrojnih mineralnih izvora. Naime grupacija reklamira svoju mineralnu vodu Volvik pod nazivom „Prirodno organska“ i „Premijum mineralna voda organskog kvaliteta“. Volvik nije organska mineralna voda i samim tim je organski logo na njoj lažan, kaže Suzan Horn, direktor Neumarkter Lammsbräu-a. Cilj uopzorenja je da zaštiti potrošače i principe organske proizvodnje.

Neumarkter Lammsbräu je jedna od kompanija čija je mineralna voda sertifikovana po strogim kriterijumima Bio-Mineralwasser-Richtlinien der Qualitätsgemeinschaft Bio-Mineralwasser e.V. (Asocijacija za kvalitet organske mineralne vode). Asocijacija za kvalitet je saopštila da je ovaj pravilnik je podržala organska asocijacija Bioland, Naturland, Demeter, Biokreis kao i Federalna asocijacija za prirodnu hranu i prirodne proizvode. Sa druge strane Volvik nosi oznaku „Premijum mineralna voda organskog kvaliteta“ koji svojim klijentima dodeljuje privatna kompanije SGS  Insitut Fresenius. Ono što je sporno kod oznake jeste što pravilnik Freseniusa dozvoljava rezidue pesticida i ostatke raspadanja proizvoda u količinama kao kod konvencionalne mineralne vode. Konačno, upotreba radioaktivnog zračenja i industrijskog ugljen-dioksida se takođe dozvoljava.

Asocijacija za kvalitet se poziva na pravila Federalnog suda pravde o Direktivi bio-mineralne vode. U njoj se kaže da organska mineralna voda mora biti značajno čišća od konvencionalne vode. Asocijacija koja razvija pravilnik, nezavisno kontrolno telo i proizvođač hrane moraju biti različiti. Ovo nije slučaj sa Volvik vodom. Fresenius prilagođava sertifikaciju i obim zahteva klijentu. „Ovo u stvari eliminiše mogućnost pojave nepravilnosti, i primenu pripadajućih kaznenih odredbi, kao na primer povlačenje logoa i oznaka“, piše Asocijacija za kvalitet.

„Neprihvatljivo je da ista kompanija koja doprinosi narušavanju životne sredine proizvodnjom svojih konvencionalnih proizvoda, pokušava da stvori utisak da je deo organskog rešenja sa lažnim organskim logom napravljenim upravo za njihove potrebe. Svi zajedno se moramo okrenuti protiv njih“, kaže Suzan Horn. (organic-market)