Blog

Saopštenje – Održana obuka uz podršku GIZ projekta za razvoj privatnog sektora u Srbiji u saradnji sa Sekretarijatom za poljoprivredu Gradske uprave grada Beograda

15 jun, 2022

Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje, Serbia Organika uz podršku GIZ projekta za razvoj privatnog sektora u Srbiji  u saradnji sa Sekretarijatom za poljoprivredu Gradske uprave grada Beograda organizovalo  15. juna obuku iz oblasti organske proizvodnje u Beogradu. Obuka je namenjena osoblju gradskih opština sa teritorije Grada Beograda, ostalih lokalnih samouprava i Regionalnih razvojnih agencija iz sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja kako bi se obezbedili prenos znanja i podrška poljoprivrednicima koji žele da se uključe u organsku proizvodnju.  Prepoznavši   potencijal organske proizvodnje GIZ projekat za razvoj privatnog sektora u Srbiji više od decenije intezivno podržava ovaj sektor i njegove učesnike, kroz brojne aktivnosti koje imaju za cilj  unapređenje, razvoj, inovativnost i promociju, što je takođe i cilj sprovođenja aktuelnih obuka.

„Mi kao grad subvencionišemo organsku proizvodnju i dajemo podsticaje preko javnih poziva. Ove godine ih je bilo pet. U saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom vršimo besplatne obuke za ljude koji su zainteresovani za organsku proizvodnju“, rekao je Savo Pavičić iz sekretarijata za poljoprivredu Grada Beograda.

Ove godine obuke će se sprovesti na Poljoprivrednom fakuktetu od 10. do 20. septembra, a praktična nastava će se izvesti na imanju tog fakulteta „Radmilovac“.

Obuka je namenjena osoblju gradskih opština sa teritorije Beograda, ostalih lokalnih samouprava i Regionalnih razvojnih agencija iz sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja kako bi se obezbedili prenos znanja i podrška poljoprivrednicima koji žele da se ukljuce u organsku proizvodnju.

Serbia Organika je uz podršku GIZ-a ove godine sprovela dve obuke, u Nišu i Zaječaru i nastaviće ih sa ciljem da što veći deo Srbije bude obuhvaćen.

„Organskja proizvodnja već godinama pretenduje da bude dominantan način proizvodnje u svetu, pa i u Srbiji. Rastu poljoprivredne površine pod organskom proizvodnjom koje iznose oko 23.000 hektara, a raste i broj organskih proizvodjača kojih je od 6.500“, rekla je generalni sekretar nacionalne asocijacije Serbia Organika Ivana Simić.

Površine koje su uključene u organsku proizvodnju su u periodu od deset godina uvećane sa 5.855 hektara na više od  23.000 hektara.

„Naša namera je da se nastavi sa tim poslom iz više razloga, a jedan je da je porastao promet organskim proizvodima. U Nemačkoj je skok prometa organskih proizvoda u 2020. godini bio 25 odsto. Taj trend se nastavio i u prošloj godini, tako da imamo sada promet od 16 milijardi evra“, rekao je vodja poljoprivrednog sektora u GIZ-u Tomislav Knežević.

Od 33 države u koje je Srbija izvezla organske proizvode u 2021. godini, EU tržište je tradicionalno najveći partner za izvoz organskih proizvoda, a samo na nemačko tržište se iz Srbije izveze trećina organskih proizvoda.

Serbia Organika uz podršku GIZ projekta za razvoj privatnog sektora u Srbiji je već uspešno  sprovela  ove godine dve obuke, u Nišu i u Zaječaru  i nastaviće ih i u narednom periodu sa ciljem da  što veći deo teritorije Srbije bude obuhvaćen.Organska proizvodnja  već godinama beleži stabilan rast i pretenduje da postane dominantan način poljoprivredne i prehrambene prozivodnje u Evropi, ali i širom sveta.

Organska poljoprivreda, kao održiv prehrambeni sistem ima pozitivan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi  može da donese proizvođačima značajnu ekonomsku korist. Kao značajan izvor inovacija  organska poljoprivreda može da pomoge poljoprivredi da prevaziđe postojeće izazove i doprinese unapređenju konkurentnosti  proizvođača i domaće poljoprivrede. Organska prozvodnja u Srbiji ima izuzetne potencijale, uzevši u obzir  da je potražnja za ovim proizvodima povećana i kod nas i u svetu.  Prepoznavši taj potencijal, Nacionalna asocijacija Serbia Organika se nesebično godinama zalaže za razvoj organske proizvodnje na svim nivoima, osmišljavajući i pokrećući brojne inicijative usmerene ka kreiranju i uspostavljanju povoljnog ambijenta koji doprinosi značajnom razvoju kompletnog sektora.                                                                                                                                                 Deceniju koja je iza nas odlikuje intezivan rast i razvoj ovog sektora u Srbiji. Površine  koje su uključene  u  organsku proizvodnju  su se u ovome periodu uvećale sa 5.855 ha (2010.godine) na preko 23.000 ha (2021.godine). Razvija se intezivno i stočarska proizvodnja, prerađivačka industrija, a intezivno  raste i broj proizvođača uključenih u organsku proizvodnju kojih je sada više od 6.500.

Ministarstvopoljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je prepoznalo perspektivnost organske proizvodnje i kreiralo  niz stimulativnih mera podrške organskoj proizvodnji. Ove mere se odnose na instutucionalni i zakonodavni okvir, na otvaranje novih tržišta,  kao i na podsticaje koji su značajno veći u odnosu na podsticaje u konvencionalnom načinu proizvodnje.

 

Ostavite vaš komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.