Blog

Završen Kurs za lidere u organskoj proizvodnji u Srbiji (The Organic Leadership Course in Serbia – OLC – Srbija)

18 jun, 2022

Završna sesija kursa “ Liderstva u organskoj proizvodnji”(The Organic Leadership Course in Serbia – OLC – Srbija), uspešno je završena  u Novom Sadu od 13-17. juna 2022. godine, u organizaciji Serbia Organike  i međunarodng  udruženjem za organsku poljoprivredu – IFOAM u okviru projekata http://Organic Trade for Development (Kroz trgovinu organskim proizvodima do razvitka u istočnoj Evropi – OT4D), koji je finansijski podržan od Državnog sekretarijata za ekonomske poslove Švajcarske (SECO) kao deo promocije trgovanja u ekonomijama u razvoju, a koji implementira IFOAM, sa Helvetas-om (švajcarska organizacija za razvoj) i FiBL-om (švajcarski istraživački institut za organsku poljoprivredu) kao partnerima.Cilj ovog projekta je otvranje radnih mesta u ruralnim područjima, pre svega za mlade ljude i žene, kao i da se višestruki pozitivan uticaj  organske poljoprivrede usmeri  na ekonomski razvoj, razvoj  inovacija i  unapređenje  prirodnog okruženja.

Završnoj sesiji kursa prethodilo je sesija koja je održana u Beogradu 28.10 -3.11. 2021. godine, kao i brojni vebinari, a kurs je uključio i posete organskim gazdinstvima i Instututu za ratarstvo i povrtarstvo. Poseti i svečanoj doldeli diploma koja je upriličena u Čeneju na Salašu 137 su nam se pridružili i član Gradskog Veća za privredu Grada Novog Sada, MIlorad Radojević, i  Saša Bilinović i Ivanka Čubrilo  iz  Gradske uprave za privredu Grada Novog Sada koji su predstavili mere za podršku  razvoju organske proizvodnje koje se sprovode na teritoriji Novog Sada i koje predstavljaju najbolji primer u Srbiji podrške organskim proizvodđačima.

Za učešće u Kursu organskog liderstva odabrano je 20 polaznika iz cele Srbije, koji predstavljaju  učesnike  iz različitih oblasti sektora organske prozvodnje (proizvođači, prerađivači, preduzeća, ovlašćene kontrolne organizacije, udruženja, mediji iz oblasti poljoprivrede, Privredna komora Srbije, zadruge, obrazovne i naučne institucije). Kurs je namenjen svim organizacijama u organskom sektoru ali i pojedinicima koji u organskoj proizvodnji prepoznaju činioca razvoja sistema za proizvodnju hrane, razvoja ruralnih područja, ali i očuvanja prirodnih resursa, pa je stim u vezi  polaznicima pružio mogućnost  unapređenja  znanja i veština koje će im  koristiti u predvođenju i podržavanju razvoja organske proizvodnje na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou. i svojim delovanjem  proširiti regionalnu i globalnu mrežu usavršenih učesnika  razvoja organske proizvodnje u Srbiji.

Kreiranjem sopstvenog Plana razvoja organske proizvodnje,  njegovim predstavljanjem, kao i saradnjom sa širom javnosti i medijima, polaznici su motivisani da kreiraju sopstvene ideje, način njihove realizacije, ali i da  komuniciraju sa javnošću, da lobiraju i zagovaraju kod nadežnih institucija.

 

Sa preko četrdeset godina iskustva u organskoj proizvodnji, IFOAM je izgradio svetsku mrežu eksperata u polju zakonodavstva, standarda, preko zagovaranja i razvoja kapaciteta. Ovaj kurs, koji je sada već postao tradicionalna aktivnost IFOAM-a, koja se sprovodi širom sveta prvi put se organizovao u Srbiji.

 

 

Ostavite vaš komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.