Blog

Nemačka: Aldi se bori protiv ambalažnog otpada

29 januar, 2019

Namčki Aldi namerava da do 2025. smanji ambalažni otpad privatnih robnih marki za 30%. Ovaj lanac marketa namerava da do 2022. uradi sva pakovanja privatnih robnih marki od materijala koja se mogu sto posto reciklirati.

Prvenstveno ambalaža voća i povrća se mora smanjiti, a u isto vreme se mora povećati asortiman neupakovanog voća. Od 2017. Aldi koristi reciklirane gajbice za transport voća i povrća, što je prema izjavama komapnije dovelo do smanjenja broja kartonskih kutija za pakovanje za čak 120 miliona, a samim tim i smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte za 50.000 tona.

Aldi je prvi maloprodajni lanac u Nemačkoj koji je prestao da koristi plastične kese. Krajem ove godine Aldi Nord i Aldi Sud će nuditi samo trajnije potrošačke torbe. Takođe se najvaljuje i izbacivanje artikala od plastike za jednokratnu upotrebu, zamenskim proizvodima koji su napravljeni od prirodnih materijala.

U Velikoj Britaniji Aldi je u martu 2018. najavio smernice od 10 tačaka u cilju smanjenja plastičnog otpada i zagađenja ambalažnim otpadom. Obavezali su se da do 2025. smanje artikle u upakovanoj ambalaži, koriste recklažna pakovanja i materijale koji se mogu koristiti duži vremenski period. Takođe će raditi na edukaciji potrošača o ambalažnom otpadu, i kao i do sada radiće na smanjenju otpada i zagađenja u svom domenu.  (organic-market)