Blog

Procvat organske proizvodnje širom sveta

19 februar, 2019

Rekordni podaci o sektoru organske proizvodnje na globalnom nivou

Još jedna rekordna godina za organsku poljoprivredu širom sveta, prema najnovijim globalnim podacima za 2017. godinu publikovanim u 20. izdanju studije o organskoj poljoprivredi širom sveta „The World of Organic Agriculture 2019“ koja je predstavljena pre par dana na sajmu BIOFAH, u Nirnbergu, Nemačka, od strane FIBL (Istraživački Institut za organsku poljoprivredu) i IFOAM (Međunarodna fedreracije pokreta organske poljoprivrede).
Poljoprivredna zemljišta pod organskom proizvodnjom beleže rekord ikada zabeležen, a broj organskih proizvođača i vrednost sektora maloprodaje je takođe nastavio da raste, dostigavši još jedan najviši nivo, kako pokazuju podaci iz 181 zemlje najnovijeg izdanja pomenute studije, što pokazuje nastavak pozitivnog trenda u proteklih nekoliko godina.
Zemljište pod organskom poljoprivredom na globalanom nivou je poraslo za skoro 12 miliona hektara odnosno za 20% za samo jednu godinu dostigavši skoro 70 miliona hektara (u prethodnih 8 godina za 59 milona hektara), dok je broj organskih proizvođača dostigao skoro 3 miliona što je za skoro 5% više u odnosu na prethodnu godinu.
Četrnaest država ima udeo od 10% i više zemljišta pod organskom poljoprivredom (Austrija 24%).

Globalno organsko tržište nastavlja da raste

Kompanija za istraživanje tržišta Ecovia Intelligence procenjuje da je globalno tržište organske hrane u 2017. godini povećano za 10 milijardi evra, dostigavši vrednost od 90 milijardi evra.

Tržišta država koje su imaju najveće vrednosti su takođe nastavila trend rasta:
Sjedinjene Države su vodeće tržište sa 40 milijardi evra, a zatim slede Nemačka (10 milijardi evra), Francuska (7,9 milijardi evra) i Kina (7,6 milijardi evra). U 2017. godini, većina glavnih tržišta nastavila je da pokazuje dvocifrenu stopu rasta kao što je Francusko koje poraslo za 18% za samo jednu godinu, a za prethodne dve godine 40%.
Najveća potrošnja po glavi stanovnika bila je u Švajcarskoj (288 evra), a Danska je imala najveći tržišni udeo organskih proizvoda koji čine 13,3% ukupnog tržišta hrane.

 

Ostavite vaš komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

    error: Sadržaj je zaštićen !!