Blog

Održan 9. sajam zdrave hrane u Sopotu i tribina na temu organske proizvodnje i uloge žena u agrobiznisu

2 oktobar, 2021
Deveti sajam  „Milena Tatar“ u Sopotu, inspirisan ženom koja je nesebično razvijala organsku proozvodnu i širila njenu misiju, a čije je imanje bilo u Sopotu, i ove godine je 1. oktobra okupio veliki broj malih organskih i tradicionalnih proizvođača, podržavalaca i poštovalaca proizvodnje po organskim principima. Sajam se održava pod pokroviteljstvom Opštie Sopot i emisije „Znanje Imanje“.
U okviru sajma je održana i tribina kojom je moderirala dr Gordana Radović, direktor Dnevnik Poljoprivrednk, Novi Sad na kojoj je predsednik Opštine kao domaćin pozdravio sve prisutne i predstavio podršku Opštine Sopot proizvođačima,, kroz brojne aktivnosti,od kojih je i ovaj tadicionalni sajam. Na tribini su  predstavljena iskustva četiri uspešne žene koje su dugogodišni organski proizvođači,  njihov razvojni put, brojne aktivnosti koje sprovode u cilju širenja organske proizvodnje u našoj zemlji,  inspiracije koje su ih vodile ka organskoj proizvodnjoj i razlozi zašto su na tome putu istrajele godinama.
Ivana Simić, Serbia Organica, Serbia Organika, organska proizvodnja, savetnik ministra za
Ivana Simić, Serbia Organika, Serbia Organica, savetnik ministra poljoprivrede, organska proizvodnja
To su: Gordana Šokšić- Biofarma Šokšić,  selo Taraš  kraj Zrenjanina, dr. spec. med Ana Čupić- Eko domaćinstvo dr Čupić, Sopot, Nada Letić- poljoprivredno gazdinstvo Letić, Čenej, Novi Sad i Dragica  Ostojić- Farma Laf, Barajevo.
Predstavnik Ministarstva, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Ivana Simić, savetnik za organsku proizvodnju ministra je predstavila mere podrške organskoj proizvodnji kroz podsticaje, ali i ostale aktivnosti koje ministarstvo realizuje i sprovodi u cilju unapređenja  zakonodavnog i institucionalnog okvira i istakla da su za samo za par poslednjih godina podsticaji u organskoj biljnoj proizvodni uvećani sa 120% na 550% u odnosu na osnovne podsticaje, i  pravo da ih ostvare imaju kako proizvođači u periodu konverzije tako i u organskom statusu. Pored toga, ministarstvo dugi niz godina podržava ovu proizvoodnju i kroz podsticaje i troškove sertifikacije, a iznos sredstava po korisniku je ove godine i za tu meru uvećan za 100%.
 
Predstavnici Gradskih uprava Novog Sada, Milorad Radojević i Beograda, Drgana Stepanović  su predstavili brojne mere i aktivnosti koje sprovode u cilju podrške organskoj proizvodnji. Grad Novi Sad Sad je prva lokalna samoprava koja dugi niz godina ima poseben mere podrške i subvencija kreirane za razvoj organske proizvodnje i podršku organskim proizvođačima,a nedavno je u sklopu podrške otvoren distributivni centar za organske proizvode u Čeneju, prvi takav u našoj zemlji.
Grad Novi Sad je u poslednjih deset godina izdvojio više od 35 miliona dinara kao podršku organskim proizvođačima sa teritorije grada. Zahvaljujući ovoj podršci, broj proizvođača i površine pod organskom proizvodnjom konstantno se povećava.
Kao predstavnik novinara u agraru, ispred udruženja Agropress, Goran Đaković je istakao da  aktuelna globalna  dešavanja usled pandemije idu na ruku potražnji za organskim proizvodima,  jer  su organski proizvodi ostavarili povećanje izvoza od 30% u 2020. godini, ali  i generalno  srpskim poljoprivrednim proizvodima,  o čemu svedoče podaci o iznosu izvoza za prvu polovinu tekuče godine preko 3 milijarde evra, što je više za 11,7% u odnosu na lane.
Na sajmu su dodeljne brojne diplome i priznanja učesnicima.
 Detaljnije možete pogledati Na putu od njive do trpeze-  Znanje imanje nedeljom u 11h na Prvom programu RTS- a.

Ostavite vaš komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.