Blog

Studijska poseta biodistrikta u regionu Marke u Italiji

7 oktobar, 2022

Grupa organskih proizvođača iz Srbije , imala je priliku da tokom petodnevnog studijskog posete koju je organizovala Serbia Organika upozna neke od aktera biodistrikta u italijanskom regionu Marke.

Italijansko udruženje za organsku poljoprivredu (AIAB) je 2009. godine pokrenulo prvi biodistrikt u Italiji, u oblasti unutar Nacionalnog parka Ćilento (Cilento). Biodistrikt predstavlja geografsko područje na kojem poljoprivredni proizvođači, građani, turistički pružaoci usluga, udruženja i organi lokalne samouprave sklapaju sporazum o održivom upravljanju lokalnim resursima, zasnovanim na organskim principima i praksi, u cilju ispunjenja ekonomskog i sociokulturnog potencijala teritorije.

Stvaranje i jačanje veza koriste svim akterima na lokalu koji su uključeni u jedan biodistrikt: organski poljoprivredni proizvođači dobijaju bolji pristup tržištu, potrošači imaju koristi jer imaju transparentnost o poreklu svoje hrane i uživaju u svežim, organski uzgojenim lokalnim proizvodima, turistički operateri mogu da ponude nove destinacije i aktivnosti (agroturističke farme, eko staze..), dok su lokalne vlasti u mogućnosti da osiguraju zapošljavanje u ruralnim područjima.

Da ovi principi funkcionišu u praksi uverila se grupa organskih proizvođača iz Srbije predvođenja generalnim sekretarom Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje “Serbia Organica”, Ivanom Simić, koja je imala priliku da tokom petodnevnog studijskog puta upozna neke od aktera biodistrikta u italijanskom regionu Marke.

Region Marke (Marche) je jedan od 12 regiona Italije, smeštem u njenom centralnom delu. Ovaj region obuhvata oko 2.100 farmi, 71.000 hektara obradivih površina sa procenjenim godišnjim prometom od 100 miliona evra. Više decenija su organske farme prisutne u regionu Marke, koji je među vodećim regionima u Italiji po obradivim površinama pod organskom proizvodnjom. Glavni cilj ovog okruga je da se predstavi kao jedinstvena celina kako bi imala veću ulogu na tržištu kako na komercijalnom tako i na promotivnom nivou u Italiji i inostranstvu. U ostvarenju tog cilja formirani su i biodistrikti.

Da su predstavnici lokalne vlasti i te kako zainteresovane za ovaj vid funkcionisanja na lokalu potvrdio nam je Alessandri Alberto, gradonačelnik Kaljia (Caglio). On je objasnio važnost biodistrikta u promociji regije, zaštiti životne sredine ali i mogućnosti privlačenja finansija iz fondova Evropske unije. Iskazavši ljubav i poštovanje prema Srbiji, gradonačelnik je prilikom naše posete predložio bratimljenje grada Kaljia sa nekim od srpskih gradova.

Tokom obilaska regiona Marke posetili smo i nekoliko organskih kooperativa. Jedna od najvećih u ovom delu Italije je organska kooperativa Zemlja i nebo (La terra e il cielo) koja je nastala 1980. godine hrabrom i pionirskom inicijativom članova osnivača, u vreme u kada je vladala konvencionalna, a organska poljoprivreda predstavlja nepoznati sektor. Danas ova kooperativa okuplja oko 100 manjih proizvođača, žitarica uglavnom.

 

Predsednik ove kooperative Bruno Sebastianelli učestvovao je 2. oktobra na konferenciji i seoskom vašaru u organizaciji Biodistrikta ”Terra Marchigiane” u Monte Porciu. On je tom prilikom rekao da je ideal organske farme i seoske kuće kao izolovane realnosti konačno prevaziđen. ”Ne želimo da rastemo da bismo sami rasli, želimo da rastemo na pravi način uz poštovanje svih igrača u lancu snabdevanja, od polja do stola”, zaključio je Sebastianelli. Na konferenciji je i Ivana Simić imala priliku da predstavi našu krovnu asocijaciju organskih proizvođača Serbia organiku i učesnike ovog studijskog putovanja.

Iz Italije se pokret biodistrikta proširio širom Evrope i Afrike, gde ih je prisutno više desetina u Francuskoj, Austriji, Švajcarskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Portugalu, Albaniji, Tunisu, Senegalu i Maroku. Ovaj sjajan primer zajedničkog funkcionisanja svih aktera jedne lokalne zajednice bilo bi dobro preneti i u Srbiju.

Poseta srpskih organskih proizvođača regionu Marke realizovana je zahvaljujući projektu “Kroz trgovinu organskim proizvodima do razvitka u istočnoj Evropi” (OT4D). OT4D finansira Državni sekretarijat za ekonomske poslove – SECO, a sprovodi IFOAM-Organics International (Međunarodno udruženje za organsku poljoprivredu) u saradnji sa konzorcijumom Helvetas (švajcarska organizacija za međunarodnu saradnju) i FiBL (istraživački institut za organsku poljoprivredu), uz podršku lokalnih partnera – u Srbiji uz podršku Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje “Serbia Organica”.

Jelena Sajić
agronews

 

Ostavite vaš komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.