Blog

U okviru regionalnog foruma ''Zelena i pravednija zajednička poljoprivredna politika'' započinje proces unapredjenja dijaloga vladinog i civilnog sektora u Srbiji u okviru programa SENSE

22 mart, 2015

U okviru regionalnog foruma pod nazivom “Zelena i pravednija zajednička poljoprivredna politika“ ,koji će se održati 2. aprila u Subotici, započinje proces unapredjenja dijaloga vladinog i civilnog sektora u Republici Srbiji u okviru programa SENSE
Program podrške civilnom društu u Srbiji – “SENSE”, sa ciljem jačanja civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji, zvanično je otpočeo 6. decembra, 2012. godine.
U skladu sa odredbama ugovora o saradnji izmedju Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Švedske i Regionalnog centra za životnu sredinu( REC) kancelarije u Srbiji, vrednog 2.2 miliona evra, program koji finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) usredsredjen na četiri oblasti: dodeljivanje grantova organizacijama civilnog društva u Srbiji, podizanje kapaciteta i obuke, umrežavanje i javne diskusije o temama iz oblasti zaštite životne sredine, kao i podrška medijima koji se bave temom životne sredine u Republici Srbiji.
Komponenta 3. programa SENSE “Dijalog i umrežavanje“ ima za cilj unapređenje dijaloga između vladinog i civlnog sektora kako bi se pospešilo aktivno uključivanje organizacija civinog drustva u procese odlučivanja, lobiranje kod donosilaca odluka za održive programe razvoja i integrisanje održivih aspekata u planove razvoja u oblastima gde rade i žive. Predstvanici okupljenog foruma OCD će raditi na formulisanju zajedničke platforme civilnog sektora, koju će prezentovati na konsultativnim sastancima sa predstavnicima relevantnih ministarstava i stručnjaka, kako bi zajednički razmotrili akcije koje treba preduzeti po ovim pitanjima, u svetlu pristupanja Srbije EU. Ovi sastanci će biti mogućnost za umrežavanje i uspostavljanje dijaloga između civilnog i vladinog sektora.
Prvi od predvidjena 3 konsultativna sastanka koje zajednicki organizuju konzorcijumi organizacija civilnog drustva okupljeni oko Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje „Serbia organika“ i Asocijacije za razvoj Ibarske doline „IDA“: udruženje TERRA’s, BioBalkan, Evropski Omladinski centar Vojvodine, udruženje Fenomena, LogIn Arilje, Prijatelji Brodareva, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Ivanjica i Udruženje Media TV. ce se odrzati u Subotici 2.04. kao regionalni forum na temu „Zelenija i pravednija zajednička poljoprivredna politika“. Srbiju u usklađivanju sa EU očekuje obiman posao pošto se trećina pravne tekovine EU odnosi na Poglavlje 11 – poljoprivreda i ruralni razvoj. Skrining je već urađen i predstavljen je i deo vezan za organsku proizvodnju.Za Srbiju je važno da utvrdi novitete uvedene sa reformom Zajedničke poljoprivredne politike EU, koje će morati da prenese u svoje zakonodavstvo i uključi u praksu pre ulaska u EU. Pre dve godine je ova politika ponovo reformisana nakon deset godina, a Evropska komisija je, pored podizanja konkurentnosti poljoprivrednika, obezbeđivanja kvaliteta i bezbednosti poljoprivrednih proizvoda, očuvanja i jačanja ruralnih zajednica i zaštite životne sredine, uspostavila još jedan set prioriteta za poboljšanje poljoprivrede u EU u narednih sedam godina – okretanje ka zelenoj poljoprivredi, podsticanje istraživanja i inovacija, efikasnije korišćenje resursa i bolje očuvanje ekosistema. Slogan reforme glasi ”Zelenija i pravednija zajednička poljoprivredna politika“, što upravo pokazuje da je glavni cilj reforme podizanje svesti o boljoj zaštiti životne sredine i resursa, kao i o boljoj i efikasnijoj distribuciji pomoći poljoprivrednim porodičnim gazdinstvima.
Drugi konsultativni sastanak organizacija civilnog drustva odnosno regionalni forum će se održati 29.04. u Kraljevu, a završni konsultativni sastanak – Nacionalna konferencija o održivoj poljoprivredi i agro-ekologiji sa definisanjem preporuka za multisektorsku saradnju i koracima u implementaciji EU regulative i iskustava će se realizovati u Novom Sadu tokom trajanja poljoprivrednog sajma od 9.- 15.05. 2015. godine.
Zaključci sa sva tri konsultativna sastanka i zajednička platforma civilnog sektora će predstavljati vredan doprinos za ministarstva, u vezi sa pitanjima o kojima se raspravljalo. Ministarstvima će takođe biti predočena potreba uključivanja OCD predstavnika u procese donošenja odluka i radu radnih ili stručnih grupa.