Blog

Panel posvećen organskoj proizvodnji

26 maj, 2019

Predstavnici Nacionalne asocijacije za organsku proizvodnju Serbia Organike bili su domaćini panela, održanog u Beogradu na kome su zajedno sa proizvođačima predstavili stanje u sektoru organske proizvodnje u Srbiji i svetu,  trendove na domaćem tržištu, kao i osobine i prednosti organskih proizvoda.

Organska hrana postala je deo globalnog trenda u načinu života, zdravlju i održivosti.Rast većine pokazatelja je bio  rekordan  u 2017. godini, zemljište pod organskom poljoprivredom na globalanom nivou je poraslo za skoro 12 miliona hektara odnosno za 20%  za samo jednu godinu dostigavši skoro 70 miliona hektara,  dok je broj organskih proizvođača dostigao skoro 3 miliona što je za skoro 5% više u odnosu na prethodnu godinu.Vrednost svetskog tržišta organske proizvodnje iznosila je više 90 milijardi evra, dok je vrednost evropskog tržišta bila veća od 37 milijardi. „Domaće tržište je još uvek u fazi razvoja, ali je važno istaći da se ono intezivno razvija poslednjih nekoliko godina, a prema podacima iz 2017. godine  imamo više 6000 proizvođača uključenih u organsku proizvodju navela je Ivana Simić, generalna sekretarka Serbia Organike.

 

Organska poljoprivreda kombinuje tradiciju, inovaciju i nauku kako bi poboljšala okruženje, razvila fer odnose i dobar kvalitet života. Jedan od glavnih ciljeva ove poljoprivrede je održavanje harmonije u prirodi, čuvanje i poboljšanje kvaliteta i zdravlja zemljišta, vode, biljaka i životinja. Najvažniji uslov za prelaz na organsku proizvodnju je promena u načinu razmišljanja i vrednostima proizvođača, odnosu prema prirodi i ljudskom zdravlju.Razlog zbog koga sve veći broj ljudi u svetu se odlučuje za organsku ishranu, leži upravo u njenim brojnim prednotima. Organskom ishranom smanjuje se unos toksičnih hemikalija, potpuno se izbegavaju genetski modifikovani organizmi, smanjuje se količina aditiva i boja u ishrani i povećava količina vitamina, minerala i antioksidanasa.Biljke i životinje se u organskoj proizvodnji uzgajaju u skladu sa prirodnim procesima, čime se dobija kvalitetna i pre svega bezbedna hrana. U organskom mleku i mlečnim proizvodima nalazi se čak 50% više nutritivno poželjnih omega-3 masnih kiselina, zbog čega se sve češće majkama preporučuje da organsko mleko uključe u ishranu svog deteta. „Istraživanja su pokazala da korišćenje organskih mlečnih proizvoda značajno utiče na smanjenje rizika od pojave ekcema, astme i drugih alergijskih bolesti kod dece mlađe od 2 godine“, naglasila je Snežana Oljača, profesorka na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu i predsednica upravnog odbora Serbia Organike.

Dugogodišnje iskustvo u organskoj proizvodnji podelio je Jovan Popović, izvršni direktor proizvodnje na farmi organskog mleka u Čurugu. „Sami proizvodimo sve što nam je potrebno za ishranu goveda. Sa proizvodnjom od oko 6 miliona litara sirovog organskog mleka godišnje i 1000 krava na muži, naša farma je treća najveća farma organskog mleka u Evropi, a jedina u Srbiji“, izjavio je Popović.

Gordana Šokšić, vlasnica vlasnica Bio farme Šokšić u selu Taraš kod Zrenjanina koja se već dvanaest godina bavi uglavnom proizvodnjom organskog povrća,  organskom poljoprivredom je podelila sa prisutnima svoja iskustva u proizvodnji , ali i sa domaćim kupcima. Taj put nije bio lak, ali je istakla da je poslednjih godina evidentna potražnja za organskim proizvodima, i rast maloprodajnih objekata, dok su ranije većinu svoje proizvodje plasirali uglavnom na organskoj pijaci na Novom Beogradu.Farma ide u korak sa potražnjom i širi svoje proizvodnje parcele kako bi uspela da zadovolji potražnju za ovim proizvodima. „Činjenica da se već dvanaest godina posvećeno bavimo organskom proizvodnjom pokazuje da u Srbiji postoji tražnja za organskim proizvodima“, istakla je Gordana Šokšić.

Ostavite vaš komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.