Blog

Održana promocija baze organske proizvodnje

25 mart, 2019

Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje Serbia Organika, predstavilo je novu bazu podataka o organskoj proizvodnji u Srbiji. Ova moderna, namenski kreirana baza podataka, nastala uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, svim akterima u organskom proizvodnom sektoru pruža najvažnije informacije, uključujući lokaciju i proizvodne kapacitete proizvođača organskih proizvoda. Pored toga, baza podataka će omogućiti dobavljačima i proizvođačima organske hrane da poboljšaju efikasnost proizvodnje i ispune zahteve međunarodnog tržišta.

Ivana Simić, Serbia Organika, Serbia Organica

Ivana Simić, Serbia Organika, Serbia Organica

Na konferenciji za novinare, predstavnici udruženja Serbia Organika predstavili su platformu i njene funkcionalnosti. „Baza podataka o organskoj proizvodnji je sveobuhvatan i jedinstven alat koji pruža korisnicima sve relevantne podatke o proizvođačima organskih proizvoda, prerađivačima, asortimanu, količinama i standardima. Njena najvažnija funkcija je da svaki korisnik može naći potrebne informacije za svoje poslovanje na jednom mestu, bilo da su u pitanju podaci o sirovinama, mogućnost saradnje, ili prilike za trgovinsku saradnju”, rekla je Ivana Simić generalni sekretar Serbia Organike, i dodala da je od marta 2019. godine već registrovano oko 100 korisnika u bazi podataka, pozivajući ostale da se priključe bazi u narednim mesecima.

„USAID je podržao razvoj ove platforme, jer postoji potreba za većom vidljivošću organske proizvodnje i jačim vezama između ključnih aktera industrije. Dugoročno gledano, razvijanje poslovnih mreža povećaće obim proizvodnje i unaprediti konkurentnost srpskih proizvoda na stranim tržištima“, izjavila je Jasmina Debeljak,  zamenica direktora USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu.

„Iako zauzimaju okvirno tek oko 1% svetskog tržišta hrane, organski proizvodi postaju sve popularniji. Ova baza podataka sa pristupom širokom spektru podataka o proizvođačima organskih proizvoda, njihovim proizvodima i kapacitetima, je od izuzetnog značaja jer će nam pružiti korisne informacije za dalji razvoj organskog sektora u Srbiji, što je jedan od prioriteta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede“, izjavio je Branislav Raketić, rukovodilac grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ivana Simić, Serbia Organika, Serbia Organica

  Ivana Simić, Serbia Organika, Serbia Organica

Ostavite vaš komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

    error: Sadržaj je zaštićen !!