Blog

IFOAM i Serbia Organika-om, organizovali prvu sesiju Kursa liderstva u organskoj proizvodnji (OLC)

4 novembar, 2021

Serbia Organika je u saradnji sa međunarodnim udruženjem za organsku poljoprivredu IFOAM organizovala  od 28.10 -3.11. prvu sesiju kursa “ Liderstva u organskoj proizvodnji” u Srbiji Sa preko četrdeset godina iskustva u organskoj proizvodnji, IFOAM je izgradio svetsku mrežu eksperata u polju zakonodavstva, standarda, preko zagovaranja i razvoja kapaciteta. Ovaj kurs, koji je sada već postao tradicionalna aktivnost IFOAM-a, prvi put se organizovao u Srbiji.

Kroz projekat http://Organic Trade for Development (Kroz trgovinu organskim proizvodima do razvitka u istočnoj Evropi – OT4D), koji je finansijski podržan od Državnog sekretarijata za ekonomske poslove Švajcarske (SECO) kao deo promocije trgovanja u ekonomijama u razvoju, a koji implementira IFOAM, sa Helvetas-om (švajcarska organizacija za razvoj) i FiBL-om (švajcarski istraživački institut za organsku poljoprivredu) kao partnerima. Projekat se sprovodi u Srbiji, Albaniji i Ukrajini.  Nacionalni koordinator u Srbiji je Serbia Organika. Cilj ovog projekta je otvranje radnih mesta u ruralnim područjima, pre svega za mlade ljude i žene, kao i da se višestruki pozitivan uticaj  organske poljoprivrede usmeri  na ekonomski razvoj, razvoj  inovacija i  unapređenje  prirodnog okruženja.

Za učešće u Kursu organskog liderstva (The Organic Leadership Course in Serbia – OLC – Srbija) odabrano je 20 polaznika iz Srbije, koji predstavljaju  učesnike  iz različitih oblasti sektora organske prozvodnje ( proizvođači, prerađivači, preduzeća, ovlašćne kontrolne organizacije, udruženja, mediji iz oblasti poljoprivrede, Privredna komora Srbije, zadruge, obrazovne i naučne institucije). Kurs polaznicima pruža mogućnost sticanja znanja i veština koje će im kasnije koristiti u predvođenju i podržavanju razvoja organske proizvodnje na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou.  Kurs se sastoji iz  2 treninga u trajanju od po 7 dana , vebinara, studijskih poseta,  i zadataka koje je potrebno izvršiti kao što je  kreiranje sopstvenog Plana razvoja organske proizvodnje,  izveštajima, kao i saradnje sa širom javnosti i medijima. Kurs je namenjen svim  organizacijama u organskom sektoru ali i pojedinicima koji u organskoj proizvodnji prepoznaju činioca razvoja sistema za proizvodnju hrane, razvoja ruralnih područja, ali i očuvanja prirodnih resursa.

Na kraju ovoga kursa polaznici  će  steći nova i produbiti postojeća saznanja, veštine i iskustva, i steći  i razumevanje o svim aspektima razvoja organske poljoprivrede i svojim delovanjem i radom proširiti regionalnu i globalnu mrežu usavršenih učesnika  razvoja organske proizvodnje u Srbiji.

Ivana Simić, Serbia Organca, Serbia Organika, organska proizvodnja

Ivana Simić, Serbia Organca, Serbia Organika, organska proizvodnja

Tokom kursa posetili smo dva sertifikovana organska imanja, u Lisovićima, Barajevo i  Smedervskoj Palanci i etno selo Moravski konaci

Ostavite vaš komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.