Blog

IFOAM i Serbia Organika-om, organizovali prvu sesiju Kursa liderstva u organskoj proizvodnji (OLC)

4 novembar, 2021

Serbia Organika je u saradnji sa međunarodnim udruženjem za organsku poljoprivredu IFOAM organizovala  od 28.10 -3.11. prvu sesiju kursa “ Liderstva u organskoj proizvodnji” u Srbiji Sa preko četrdeset godina iskustva u organskoj proizvodnji, IFOAM je izgradio svetsku mrežu eksperata u polju zakonodavstva, standarda, preko zagovaranja i razvoja kapaciteta. Ovaj kurs, koji je sada već postao tradicionalna aktivnost IFOAM-a, prvi put se organizovao u Srbiji.

Kroz projekat http://Organic Trade for Development (Kroz trgovinu organskim proizvodima do razvitka u istočnoj Evropi – OT4D), koji je finansijski podržan od Državnog sekretarijata za ekonomske poslove Švajcarske (SECO) kao deo promocije trgovanja u ekonomijama u razvoju, a koji implementira IFOAM, sa Helvetas-om (švajcarska organizacija za razvoj) i FiBL-om (švajcarski istraživački institut za organsku poljoprivredu) kao partnerima. Projekat se sprovodi u Srbiji, Albaniji i Ukrajini.  Nacionalni koordinator u Srbiji je Serbia Organika. Cilj ovog projekta je otvranje radnih mesta u ruralnim područjima, pre svega za mlade ljude i žene, kao i da se višestruki pozitivan uticaj  organske poljoprivrede usmeri  na ekonomski razvoj, razvoj  inovacija i  unapređenje  prirodnog okruženja.

Za učešće u Kursu organskog liderstva (The Organic Leadership Course in Serbia – OLC – Srbija) odabrano je 20 polaznika iz Srbije, koji predstavljaju  učesnike  iz različitih oblasti sektora organske prozvodnje ( proizvođači, prerađivači, preduzeća, ovlašćne kontrolne organizacije, udruženja, mediji iz oblasti poljoprivrede, Privredna komora Srbije, zadruge, obrazovne i naučne institucije). Kurs polaznicima pruža mogućnost sticanja znanja i veština koje će im kasnije koristiti u predvođenju i podržavanju razvoja organske proizvodnje na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou.  Kurs se sastoji iz  2 treninga u trajanju od po 7 dana , vebinara, studijskih poseta,  i zadataka koje je potrebno izvršiti kao što je  kreiranje sopstvenog Plana razvoja organske proizvodnje,  izveštajima, kao i saradnje sa širom javnosti i medijima. Kurs je namenjen svim  organizacijama u organskom sektoru ali i pojedinicima koji u organskoj proizvodnji prepoznaju činioca razvoja sistema za proizvodnju hrane, razvoja ruralnih područja, ali i očuvanja prirodnih resursa.

Na kraju ovoga kursa polaznici  će  steći nova i produbiti postojeća saznanja, veštine i iskustva, i steći  i razumevanje o svim aspektima razvoja organske poljoprivrede i svojim delovanjem i radom proširiti regionalnu i globalnu mrežu usavršenih učesnika  razvoja organske proizvodnje u Srbiji.

Ivana Simić, Serbia Organica, Serbia Organika, organska proizvodnja

 

Ivana Simić, Serbia Organca, Serbia Organika, organska proizvodnja

Ivana Simić, Serbia Organca, Serbia Organika, organska proizvodnja

Tokom kursa posetili smo dva sertifikovana organska imanja, u Lisovićima, Barajevo i  Smedervskoj Palanci i etno selo Moravski konaci

Ostavite vaš komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.