Blog

Za sertifikaciju organske proizvodnje povećana sredstva po korisniku – maksimalan iznos milion dinara

2 mart, 2021

Ministarstvo poljooprivrede šumarstva i vodoprivrede je donelo Pravilnik o izmenama i dopunama pravilnika o podsticajima za sprovođenje aktivnosti u cilju podizanja konkurentnosti kroz sertifikaciju sistema kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla („Službeni glasnik RS”, br. 39/18 i 44/18 – dr. zakon, i 17/21).                                                                          Ovim pravilnikom je uvećan maksimalni iznos sa 500.000 dinara na 1.000.000 dinara po korisniku. 

Ovim pravilnikom bliže se propisuju vrste podsticaja za sprovođenje aktivnosti u cilju podizanja konkurentnosti kroz sertifikaciju sistema kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla (u daljem tekstu: podsticaji), uslovi, način ostvarivanja prava na podsticaje, obrazac zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje, kao i maksimalni iznos podsticaja po korisniku.

Sertifikacija, u smislu ovog pravilnika, jeste postupak kontrole i ocenjivanja procesa proizvodnje i dobijenog proizvoda, što uključuje i laboratorijske analize za proveru kvaliteta proizvoda dobijenih metodama organske proizvodnje, poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa oznakom geografskog porekla (u daljem tekstu: proizvodi sa oznakom geografskog porekla) i poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa nacionalnom oznakom višeg kvaliteta „srpski kvalitet” (u daljem tekstu: proizvodi sa oznakom „srpski kvalitet”), koje su izvršene u laboratorijama ovlašćenim od strane ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) u skladu sa posebnim propisima, kao i izdavanje sertifikata kojim se potvrđuje njihova usklađenost sa propisanim zahtevima u pogledu proizvodnje i kvaliteta, odnosno potvrde o usaglašenosti proizvoda sa specifikacijom za proizvode sa oznakom „srpski kvalitet.

Sertifikacija za organsku proizvodnju, u smislu ovog pravilnika, pored laboratorijskih analiza iz stava 2. ovog člana podrazumeva izdavanje sertifikata za organske proizvode i/ili potvrde da je proizvodnja i/ili proces proizvodnje u skladu sa propisima kojima se uređuje organska proizvodnja, a potvrda se izdaje za proizvođače čija je proizvodnja u periodu konverzije ili u postupku izdavanja sertifikata nakon završenog perioda konverzije.

Ovde možete preuzeti Pravilnik o izmenama i dopunama pravilnika Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o podsticajim kroz sertifikaciju

Ovde možete preuzeti prečišćenu verziju Pravilnika Pravilnik o podsticajima za sprovođenje aktivnosti u cilju podizanja konkurentnosti kroz sertifikaciju

Ostavite vaš komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.