Blog

Tehničko rešenje – Održavanje plodnosti zemljišta i zaštita biodiverziteta na organskom gazdinstvu

2 decembar, 2020

Cilj predloženog tehničkog rešenja – Održavanje plodnosti zemljišta i zaštita biodiverziteta na organskom gazdinstvu modeliranjem plodoreda sa učešćem lucerke https://serbiaorganica.info/wp-content/uploads/2020/02/Ugrenovic-i-saradnici.pdf    je rešavanje pitanja održavanja plodnosti zemljišta i zaštita biodiverziteta na organskom gazdinstvu, koje nema stočarsku proizvodnju.

Za ova pitanja u organskoj proizvodnji propisani su kriterijumi („Sl. glasnik RS“, br. 30/2010 i 17/2019-drugi zakon) koje organski proizvođač mora da ispuni u procesu
kontrole i sertifikacije. Organska proizvodnja bazira se na ekološkoj praksi, visokom stepenu biodiverziteta i očuvanju prirodnih resursa: zemljište, voda i organske materije. Poželjno je da se biljke hrane preko ekosistema zemljišta, a ne upotrebom rastvorljivih đubriva koja mu se dodaju. Posebno se ističe značaj stočarske proizvodnje
za organska gazdinstva, jer im obezbeđuje neophodne organske i hranljive materije za obrađeno zemljište. Međutim, iako organska proizvodnja u Srbiji beleži konstantan rast, organska stočarska proizvodnja se odvija kod  malog broja proizvođača.
Imajući u vidu zabranu upotrebe sintetičkih mineralnih đubriva, a da primena komercijalnih sertifikovanih đubriva za organsku proizvodnju često nije ekonomski opravdana, nedostatak organskog stočarstva dovodi u pitanje održivost organske proizvodnje. Ovo je posebno izraženo kada je u pitanju održavanje prirodne plodnosti zemljišta i zaštita njegovog biodiverziteta.

Istraživanje je sprovedeno na imanju PP Mokrin, na površini od 25 ha, modeliranjem i dimenzioniranjem plodoreda sa učešćem lucerke, na zemljištu tipa beskarbonatna ritska crnica. Lucerka je posejana u jesen 2015. godine na 5 ha (20% obradive površine).

 

 

Ostavite vaš komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.