Blog

Srbija na vodećem međunarodnom sajmu organskih proizvoda – Biofah 2019- 13-16. februara 2019.godine, Nirnberg, Nemačka

28 januar, 2019

Privredna komora Srbije i Serbia Organika uz podršku Razvojne agencije Srbije i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, i ove godine, organizuje  učešće na najvećem međunarodnom sajmu organskih proizvoda “Biofach” koji se održava od 13-16. februara 2019. godine u Nirnbergu, Nemačka.   

Biofah je već  30 godina vodeći međunarodni sajam organskih proizvoda, kako prehrambenih i tekstilnih  tako i kozmetičkih, a nasttup Srbije na ovome sajmu Sebia Organika organizuje od 2010. godine.

Sajam je sveobuhvatnog sadržaja, pored međunarodne izložbe organskog sektora, to je mesto trgovine i poslovanja, ali i mesto na kojem se kreiraju politike i trendovi u sektoru.

Na ovom sajmu posetioci  se mogu upoznati i sa najnovijim tehnologijama proizvodnje, preradnim linijama i raznim novim načinima pakovanja,  kao i inputima potrebnim za obavljanje ove proizvodnje, pa je od izuzetne važnosti za preduzeća i pojedince. I ove godine, zajedno sa Biofahom, održava se već tradicionalno Vivaness, međunarodni sajam prirodne kozmetike. Sajam se održava pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije pokreta organske poljoprivrede  (IFOAM) i tokom njega  se oblikuju i budući trendovi na organskom tržištu,  kao rezultat okupljanja predstavnika iz sfere politike, strukovnih udruženja, nevladinih organizacija, važnih ličnosti iz javnog mnjenja. Tradicionalno se tokom sva 4 dana trajanja sajma  održavaju konferencije, seminari i radionice koji čine jedinstvenu platformu za razmenu znanja, informacija i profesionalnog umeća među proizvođačima, kupcima, dobavljačima i ostalim zainteresovanim stranama za inovativne proizvode i usluge iz organskog sektora i sektora prirodne kozmetike.

Organski sektor  je i u vreme ekonomske krize u svetu ostao kao jedan od sektora sa uzlaznom linijom, i ona se nije mnogo odrazila na njegov rast.

Prošlogodišnji BIOFAH i VIVANESS je okupio više od 3.000 izlagača odnosno rekordnih 3.218 izlagača iz 93 zemlje zbog čega su otvorene i 2 dodatna paviljona. Preko 50.000 posetilaca iz 134 zemlje je posetilo ovaj sajam. Više od 700 novih proizvoda je predstavljeno na BIOFACH Novelti ( Novelty) štandu uključujući nove proizvode predstavljene na VIVANESS-u, ovo čini skoro 900 inovacija.

I ove godine organizatori najavljuju sličan broj izlagača i posetilaca, a u okviru “Novelti” (Novelty) štanda izložbe BIOFACH će se takmičiti proizvodi iz kategorija :sveža hrana, zamrznuta hrana, prehrambeni proizvodi  za kuvanje i pečenje, prehrambeni proizvodi – grickalice i slatkiši, ostali prehrambeni proizvodi,  prozvodi koji ne pripadaju segmentu hrane. U okviru izložbe VIVANESS  će se takmičiti proizvodi iz kategorija: nega lica, nega tela, nega kose, dekorativna kozmetika,  specijalna kozmetika / nega, velnes proizvodi.

Paviljon pod nazivom  “Mlade inovativne kompanije” nudi kompanijama koje nisu starije od 10 godina najbolje moguće mogućnosti za plasman svojih novih proizvoda i procesa na svetskom tržištu, a podržan je od strane  nemačkog federalnog ministarstva za ekonomiju i energetiku (BMVi)

Glvana tema ovogodišnjeg kongresa  će biti “The organic system: healthy in a holistic approach”. U fokusu diskusije ove godine će biti odnosi između organskog i zdravlja: Zdravo poslovanje u zdravoj sredini znači zdrava hrana. 

Na BIOFACH Forumu će se predstaviti razne aktuelnosti u vezi sa sektorom.Organski sektor raste širom sveta i potražnja za organskom hranom se kontinuirano  nastavlja Ali sam rast nije dovoljan. Gde su izazovi? Koja su pitanja koja trenutno okupiraju industrija? Forum BIOFACH se bavi budućim i razvojnim pitanjima industrije organske hrane i odražava dinamiku i raznolikost industrije. Forum se bavi inovacijama i kvalitetom, baca svetlo na industrijsko okruženje, razvoj i tendencije i ne zaustavlja se samo na izazovnim pitanjima, već nudi i odgovore na njih.

Forum “Održivost” će pokušati dati odgovore na pitanja kao što su: Šta je sa organskom prehrambenom industrijom i njenom održivošću? Organski sektor ima izazov da se aktivno i kompetentno bavi održivošću, zato što nije sam po sebi održiv, već nudi odgovore na mnoga pitanja i predstavlja osnovu i polazište za kredibilne održive koncepte.

Forum “Politika” će skrenuti pažnju na teme koje imaju direktan uticaj na okvirne odnosno institucionalne uslove za organsku prehrambenu industriju. Industrijski  akteri, političari i predstavnici državnih organizacija su pozvani da na ovom forumu izraze i razgovaraju o svojim stavovima – jer bez obzira da li ste poljoprivrednik, proizvođač, uvoznik, trgovac na malo, trgovina ili specijalizovana trgovina potrebni su vam stabilni i pouzdani okvirni uslovi za suočavanje sa izazovima budućnosti.Relevantni zakoni (npr. nacionalna i zakonodavstvo EU) i organski akcioni planovi i programi, kao i međunarodni bilateralni sporazumi igraju ključnu ulogu u tome. Na  ovom forumu možete očekivati kritične i konstruktivne rasprave o aktuelnim političkim temama koje utiču na organsku industriju.

Forum “Nauka” nudi platformu za dijalog između naučnika, konsultanata i onih koji primenjuju u praksu.Istraživački projekti se moraju prilagoditi praksi, a rezultati istraživanja moraju se saopštiti i sustiti do nivoa industrije. Šta zapravo proizilazi iz rezučtata istraživanja i kako se ona mogu ugraditi u praksu. Rasprave o problemima i rezultatima istraživanja, posebno onih iz oblasti prerade, trgovine, kvaliteta hrane i marketinga, su ono što će biti predmet ovog foruma. (https://www.biofach.de/)

Tradicionalno, velika posećenost srpskog štanda je dokaz da Srbija ima šta da ponudi svetu kada su u pitanju organski proizvodi i da je ovaj sektor velika šansa Srbije u pozicioniranju proizvoda sa dodatom vrednošću, čija je potražnja na svetskom i evropskom tržištu iz godine u godinu sve veća. Devet domaćih kompanija će se u okviru zajedničkog štanda u paviljonu 4a, gde su smešteni i drugi nacionalni štandovi, predstaviti širokim asortimanom proizvoda: sveže, sušeno, liofilizirano i zamrznuto voća,  povrće,  proizvodi od žitarica, proizvod od uljarica, sirća, snekovi. Izlagači na sajmu su: Ecoagri Serbia- Bela Crkva, Suncokret – Hajdukovo, Drenovac- Arilje, Zadrugar- Ljubovija, All Natural Foods- Nova Pazova, Den Juro- Beograd, Mondi Lamex- Kraljevo,  Menex –  Kruševac i Jovanjica- Beograd.

U okviru podrške  GIZ-a, u okviru programa podrška razvoju privatnog sektora u Srbiji,  izlagačima je organizovana  i trgovinska misija koja je realizovana kroz veliki broj poslovnih susreta  izlagača sa  kupcima.

Vrednost organskog globalnog tržišta dostiglo skoro 95 milijardi američkih dolara (više od 80 milijardi evra) što je za oko 10 milijardi više u odnosu na prethodnu godinu. Organsko tržište u Evropi  takođe nastavlja da raste.U 2016. godini poraslo je za 11,4% i skoro dostigao 33,5 milijardi evra. Skoro sva glavna tržišta su  pokazala dvocifrenu stopu rasta. Francusko organsko tržište poraslo je za 22 %, za samo jednu godinu i Irsko za 21,8%.

Ostavite vaš komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

    error: Sadržaj je zaštićen !!