Blog

Savetovanje o organskoj proizvodnji u okviru druge zimske škole u Požegi

10 mart, 2015

Druga zimska škola za poljoprivrednike koja se održala od 6-8. marta 2015. u Poljoprivrednoj školi „Ljubo Mićić“ u Požegi u organizaciji Centra za organsku proizvodnju Uzice je i ove godine kroz interesantna i korisna predavanja dala ogroman doprinos unapredjenju znanja i modernih tehnologija poljoprivrednih proizvodnji i animiranju učesnika o potrebi širenja zadrugarstva .
“Serbia organika” je uz podršku programa SENSE koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC ), a finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) u okviru zimske skole organizovala savetovanje iz organske proizvodnje čiji je cilj bio predstavljanje radne verzije Nacionalnog akcionog plana (NAP) za organsku proizvodnju Republike Srbije za period 2015-2019. koji je ovom prilikom podeljen učesnicima skupa kao i unapredjenje nivoa informisanosti i znanja o organskoj proizvodnji.
Pomoćnik ministra za ruralni razvoj g. Dragan Mirković je predstavio IPARD (instrument pretpristupne pomoći EU za ruralni razvoj) program i mere podrške iz EU fondova koji će biti dostupni srpskim proizvođačima kroz vrlo kratko vreme, kao i investicionu podršku koju će Repbulika Srbija obezbediti kroz Nacionalni program za ruralni razvoj u čijem se programu nalazi i organska proizvodnja.
U okviru savetovanja iz oblasti organske proizvodnje polaznici su imali priliku da saznaju više o aktuelnim temama iz oblasti organske proizvodnje. Predstavnik Serbia Organike je uputio učesnike u Nacionalni akcioni plan, njegovu važnost, postavljene ciljeve u okviru njega. Predstavnik Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine g-dja Jelena Milić je predstavila trenutno stanje organske proizvodnje u Srbiji kao i podsticaje i mere podrške za ovu vrstu proizvodnje. Istakla je i da je Nacionalni akcioni plan za razvoj organske proizvodnje dokument koji ima za cilj da prepozna prepreke koje ometaju intezivniji razvoj organske proizvodnje i definiše ciljeve i mere za njihovo prevazilaženje kao id a se ovim planom želi ubrzati razvoj organske proizvodnje, razvoj domaćeg tržišta organskih proizvoda kao i povećanje izvoza organskih proizvoda. Takođe, akcioni plan ima za cilj da utvrdi šta je potrebno da bi se osigurao stabilan i dugoročan rast sektora organske proizvodnje zavrsila je svoje izlaganje J. Milic.
Predstavnik Instituta za proučavanje lekovitog bilja dr. Josif Pančić iz Beograda, dr Vladimir Filipović je govorio o tehnologiji proizvodnje lekovitog bilja, a o Semenarstvu u organskoj proizvodnji je govorio predstavnik Instituta za poljoprivredu Tamiš iz Pančeva dr Vladan Ugrenović.
Učesnicima su podeljeni i vodiči o načinu uključivanja u sertifikovanu organsku proizvodnju i mere podrške nadležnog ministrstva za organsku proizvodnju izrađene takođe uz podršku projekta.
Zimska skola-Pozega-2015-PRVI_DAN (15)
Zimska skola-Pozega-2015-PRVI_DAN (16)
Zimska skola-Pozega-2015-PRVI_DAN (5)