Blog

Održan panel o organskoj proizvodnji

by 12 oktobar, 2019

Na panelu o organskoj proizvodnjui, održanom 11. oktobra u okviru Belgade Food Show-a, u Beogradu, učesnici su diskutovali o temama: Kako pospešiti organsku proizvodnju u Srbiji? Koliko je zastupljena organska proizvodnja i koje korake treba napraviti u njenom razvoju? Šta radi država po ovom pitanju a šta veliki privredni subjekti i privatni sektor? Šta je sve neophodno da započnete organsku proizvodnju i koje uslove treba ispuniti? Može li organska proizvodnja pomoći daljem razvoju domaće poljoprivrede i iskočiti iz okvira
superniše u kojoj se trenunto nalazi?
Učesnici: Branislav Rakitić, rukovodilac Grupe za kvalitet , deklarisanje i označavanje
hrane, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prof. dr Slobodan Milenković, Fakultet za biofarming, Megatrend univerzitet, prof. dr Snežana Oljača, predsednik Upravnog odbora, Serbia Organica, Ina Radanović, rukovodilac službe standarda kvaliteta, Global Seed i Mihailo Janković, izvršni direktor, Nectar grupa.

Panel o organskoj proizvodnji – 11. oktobar u Beogradu

by 9 oktobar, 2019

U okviru Belgrade Food Show-a, drugog dana, 11. oktobra sa početkom u 12.00 časova, u Belexpocentru u Beogradu će se održati panel diskusija pod nazivom „Organska proizvodnja – novi horizonti srpske poljoprivrede“ koja će se baviti temama kako pospešiti i razviti organsku proizvodnju u Srbiji, šta je sve neophodno od uslova za započinjanje organske proizvodnje i da li organska proizvodnja može pomoći daljem razvoju domaće poljoprivrede i mnogim drugim.

Učesnici ovog panela su: Branislav Raketić  iz Ministarstva Poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede,  Prof dr Snežana oljača, predsednica UO Nacionalnog udruženje za razvoj organske proizvodnje Serbia Organica, Ina Radanović iz kompanije Bio Panon, Mihailo Janković iz Nectar-a,i Prof. Dr Slobodan Milenković sa Fakulteta za Biofarming Bačka Topola.

Belgrade Food Show je jedinstveni biznis događaj – kombinacija sajma visokokvalitetne hrane i pića, edukativne konferencije i prilike za susrete s kupcima. Asocijacija za promociju srpske hrane, uz podršku USAID Projekta za konkurentnu privredu organizuje ovaj dvodnevni događaj s ciljem da Srbiju pozicionira kao lidera u regionu Jugoistočne Evrope u ovoj industriji.

Ulaz na sajam za sve posetioce je besplatan.

Serbia Organika proslavila 10-godišnji jubilej rada

by 25 septembar, 2019

Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje, Serbia Organika je 24. septembra obeležilo 10. jubilej postojanja i rada udruženja. Od svog osnivanja udruženje se zalagalo za razvoj organske proizvodnje i građenje prepoznatljivosti srpskih organskih proizvoda u svetu.

Deset godina rada udruženja je doprinelo i vidljivom porastu broja proizvođača uključenih u organsku proizvodnju i samim tim i porastu površina.

Čestitajući jubilej udruženju Serbia Organika, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je rekao da u organskoj proizvodnji vidi veliki potencijal za Srbiju i dodao:  „Upravo sam boravio u Švedskoj koja predstavlja značajno tržište za organske proizvode iz Srbije. To su tržišta koja su za nas najzanimljivija, tržišta gde možemo da plasiramo proizvode iz Srbije  i to po dobroj ceni, a raste i još jedno tržište koje mi u ovom trenutku ne vidimo, a to je tržište na istoku, čiji standard i dalje raste i koji će pre ili kasnije imati potrebu za organskim proizvodima” – kazao je Nedimović. Nedimović je najavio značajne novine u sektoru organske proizvodnje već za sledeću godinu: „U planu su različite promene u organskom sektoru, strukturne, i višestruko povećanje subvencija.Znamo da prelazak sa konvencionalne proizvodnje na organsku nikada nije lak, da se dešavaju greške i mi moramo da nađemo način da proizvođače podržimo i u toj fazi, da im pomognemo u tom procesu“ .

“U trenutku kada je Serbia Organika osnovana, organskom proizvodnjom u Srbiji bavilo se tek 108 proizvođača, na ukupnoj površini od 2.500 hektara, što je predstavljalo tek zanemarljiv deo ukupnog poljoprivrednog zemljišta u Srbiji. Od tada površine pod organskom proizvodnjom su uvećane više of 8 puta,  a u 2018. godini se organska proizvodnja odvijala na 19.200 hektara,  što je povećanje od 45 % za samo jednu godinu,  dok se organskom proizvodnjome bavi preko 6.000 proizvodjača” rekla je na proslavi jubileja prof. dr Snežana Oljača, predsednica Upravnog odbora Serbia Organike.

deceniji za nama, osim što su se povećale površine pod organskom proizvodnjom i broj proizvođača, razvijao  se i sektor animalne organske  proizvodnje, ali i prerađivačka industrija, a iznos izvoza koji je dostigavši 27,5  miliona evra  u 2018. godini porastao za više od 6 puta u prethodnih 7 godina. Proteklih deset godina  Serbia Organika je  inicirala i realizovala brojne aktivnosti,  od izuzetnog značaja za razvoj sektora, istakla je Ivana  Simić, Generalni sektretar Serbia Organike.

U okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje, u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), 2009. godine osnivanje Serbia Organike podržala je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. Od tada do danas, u saradnji sa Serbia Organikom implementirane su brojne aktivnosti u cilju razvoja ovog sektora.

“Prepoznali smo važnost organske poljoprivrede kao privrednog sektora sa rastućim trendom prodaje u celom svetu, ali i sa sve većim privrednim potencijalom koji može doprineti ekonomskom napretku Srbije i njenoj promociji na međunarodnom tržistu”, izjavio je Aleksandar Beetz, vođa GIZ programa za održivi ekonomski razvoj.U godini kada Nacionalna asocijacija za organsku proizvodnju Serbia Organika obleževa 10 godina rada, zadovoljstvo nam je što možemo da kažemo da su udruženi napori urodili plodom i da su pomaci u ovoj oblasti očigledni na svim nivoima. Posebno nas raduje da je Vlada Srbije prepoznala važnost organske proizvodnje što doprinosi održivosti čitavog sektora, dodao je Beetz.

Ivana Simić, Serbia Organika

 

Organska hrana na klik od vas

by 23 jul, 2019

Piazza Organica, internet riznica organske hrane u kojoj možete naći sve što vam je potrebno za pripremu zdravih obroka za sebe i svoju porodicu, ima dugogodišnje iskustvo selekcije najboljih domaćih i stranih organskih proizvoda.

Gde god da se nalazite i u koje god doba dana da se odlučite za kupovinu, online shop Piazza Organica vam je dostupan sa svojom bogatom ponudom organskog voća i povrća, testenina, jaja, organskog mleka i mlečnih proizvoda, slatkiša kao i različitih vrsta organskih namaza i prerađevina. Još mnogo različih vrsta proizvoda je u ponudi i svi nose oznaku organskog sertifikovanog proizvoda.

Sajt Piazza Organica internet prodavnice, prilagođen je svim platformama (od laptopa do mobilnog telefona) što vam omogućava lako, jednostavno i brzo naručivanje proizvoda bilo da ste na pauzi za ručak ili ste završili sve svoje dnevne obaveze.

Jako je važno da svaki trenutak slobodnog vremena iskoristimo na kvalitetan način, a kupovinom u online prodavnici Piazza Organica, uštedećete i do nekoliko sati koji ste ranije provodili u redovima supermarketa ili na pijaci. Svi proizvodi koje naručite online, stižu na vašu kućnu adresu za 2-3 dana a dostava se vrši na celoj teritoriji naše zemlje.

Prednost kupovine organske hrane preko interneta je i taj što sada ma gde god živeli u Srbiji, možete dobiti svoj paket zdrave hrane nakon svega nekoliko klikova dok sedite u svojoj fotelji i bez žurbe gledate široki asortiman proizvoda pripremljenih sa posebnom pažnjom i brigom. To je izuzetno važno kada uzmemo u obzir određene specifične vrste proizvoda koju ne mogu da se nabave baš svuda, kao što su organska sredstva za čišćenje i kozmetika.

Ono po čemu su Piazza Organica proizvodi poznati, je svakako visok kvalitet koji je potvrđen i kroz proces sertifikacije, kao i odsustvo aditiva i pesticida. Održivi razvoj i organski uzgoj su najvažniji principi na kojima počiva proizvodnja hrane koju ovaj online shop prodaje.

Jedan od najprepoznatljivijih brendova koji su ponudi Piazza Organica online shopa je svakako Jovanjica, sa širokim asortimanom organskog voća i povrća, koji zadovoljava različite potrebe i ukuse kupaca – od mama koje svojoj deci kupuju organske jabuke, kruške i paradajz, preko mlađih potrošača koji vode računa o svom zdravlju i organsko voće često koriste za sveže ceđenje sokove i smutije do naših baka i deka koji znaju da su antioksidansi iz organskog voća i povrća važni za zdravo srce i krvne sudove.

 

Uvek je dobro odabrati organsko

by 23 jul, 2019

Nedavno sprovedena istraživanja su pokazala da postoje brojne prednosti korišćenja organske hrane u svakodnevnoj ishrani a među njima se kao najvažnije izdvajaju: unošenje većeg broja hranljivih sastojaka, ishrana koja isključuje unošenje ostataka štetnih pesticida, toksina i antibiotika.

Organsko može biti na klik do vas!

Koliko puta ste obećali sebi da od sledećeg ponedeljka ili meseca počinjete da se hranite zdravo? Svi znamo da nije lako uskladiti poslovne, privatne i sve ostale obaveze sa zdravim stilom života i pripremanjem hrane. Neki će se složiti sa tim a neki će reći da je to samo izgovor. Na sreću svih nas, rešenje postoji i toliko je jednostavno da ćete kroz samo nekoliko klikova naručiti najkvalitetniju organsku hranu.

Pogledajte više https://serbiaorganica.info/10386/

 

    error: Sadržaj je zaštićen !!