Blog

Organska hrana na klik od vas

by 23 jul, 2019

Piazza Organica, internet riznica organske hrane u kojoj možete naći sve što vam je potrebno za pripremu zdravih obroka za sebe i svoju porodicu, ima dugogodišnje iskustvo selekcije najboljih domaćih i stranih organskih proizvoda.

Gde god da se nalazite i u koje god doba dana da se odlučite za kupovinu, online shop Piazza Organica vam je dostupan sa svojom bogatom ponudom organskog voća i povrća, testenina, jaja, organskog mleka i mlečnih proizvoda, slatkiša kao i različitih vrsta organskih namaza i prerađevina. Još mnogo različih vrsta proizvoda je u ponudi i svi nose oznaku organskog sertifikovanog proizvoda.

Sajt Piazza Organica internet prodavnice, prilagođen je svim platformama (od laptopa do mobilnog telefona) što vam omogućava lako, jednostavno i brzo naručivanje proizvoda bilo da ste na pauzi za ručak ili ste završili sve svoje dnevne obaveze.

Jako je važno da svaki trenutak slobodnog vremena iskoristimo na kvalitetan način, a kupovinom u online prodavnici Piazza Organica, uštedećete i do nekoliko sati koji ste ranije provodili u redovima supermarketa ili na pijaci. Svi proizvodi koje naručite online, stižu na vašu kućnu adresu za 2-3 dana a dostava se vrši na celoj teritoriji naše zemlje.

Prednost kupovine organske hrane preko interneta je i taj što sada ma gde god živeli u Srbiji, možete dobiti svoj paket zdrave hrane nakon svega nekoliko klikova dok sedite u svojoj fotelji i bez žurbe gledate široki asortiman proizvoda pripremljenih sa posebnom pažnjom i brigom. To je izuzetno važno kada uzmemo u obzir određene specifične vrste proizvoda koju ne mogu da se nabave baš svuda, kao što su organska sredstva za čišćenje i kozmetika.

Ono po čemu su Piazza Organica proizvodi poznati, je svakako visok kvalitet koji je potvrđen i kroz proces sertifikacije, kao i odsustvo aditiva i pesticida. Održivi razvoj i organski uzgoj su najvažniji principi na kojima počiva proizvodnja hrane koju ovaj online shop prodaje.

Jedan od najprepoznatljivijih brendova koji su ponudi Piazza Organica online shopa je svakako Jovanjica, sa širokim asortimanom organskog voća i povrća, koji zadovoljava različite potrebe i ukuse kupaca – od mama koje svojoj deci kupuju organske jabuke, kruške i paradajz, preko mlađih potrošača koji vode računa o svom zdravlju i organsko voće često koriste za sveže ceđenje sokove i smutije do naših baka i deka koji znaju da su antioksidansi iz organskog voća i povrća važni za zdravo srce i krvne sudove.

 

Uvek je dobro odabrati organsko

by 23 jul, 2019

Nedavno sprovedena istraživanja su pokazala da postoje brojne prednosti korišćenja organske hrane u svakodnevnoj ishrani a među njima se kao najvažnije izdvajaju: unošenje većeg broja hranljivih sastojaka, ishrana koja isključuje unošenje ostataka štetnih pesticida, toksina i antibiotika.

Organsko može biti na klik do vas!

Koliko puta ste obećali sebi da od sledećeg ponedeljka ili meseca počinjete da se hranite zdravo? Svi znamo da nije lako uskladiti poslovne, privatne i sve ostale obaveze sa zdravim stilom života i pripremanjem hrane. Neki će se složiti sa tim a neki će reći da je to samo izgovor. Na sreću svih nas, rešenje postoji i toliko je jednostavno da ćete kroz samo nekoliko klikova naručiti najkvalitetniju organsku hranu.

Pogledajte više https://serbiaorganica.info/10386/

 

Poseta proizvođača iz Moldavije

by 7 jul, 2019

Serbia Organika je bila domaćin proizvođačima Asocijacije proizvođača jagodastog voća iz Moldavije „Pomusoarele Moldovei“ koji su tokom studjjske posete Srbiji od 30-06-06.07. pohadjali 2-dnevni trening  na temu organske prozvodnje jagodastog voća, a zatim su  posetili proizvođače i kompanije koje se bave proivodnjom i preradom jagodastog voća u Žići ( PG MIlan N0vaković), Ivanjici  (Floriva doo), Arilju ( Zadruga Agro Eko Voće)  i Prijepolju ( Es Komerc doo).

Škola organskog baštovanstva 2019.

by 2 jul, 2019

ŽELITE DA GAJITE ZDRAVE PLODOVE POVRĆA I VOĆA?

Nakon donošenja odluke da sami uzgajate povrće i voće nameću se i brojna pitanja:

Da li je vaša bašta odgovarajuća za to?

Koristili ste veštačka đubriva i pesticide, šta sada?

Gde možete da kupite semena?

Kada možete da uberete prve plodove?

Na sva ova i brojna druga pitanja vezano za projektovanje bašte i tehnologiju gajenja velikog broja biljnih vrsta odgovorićemo tokom višenedeljnog druženja. Nastavu čine dva nivoa obuke i preko 100 časova nastave i prakse.

Sada je pravo vreme da nam se pridružite u ŠKOLI ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA pohađanjem osnovnog nivoa obuke.

PROGRAM ZA POČETNIKE 

Kurs je namenjen polaznicima koji se prvi put susreću sa baštovanstvom i poljoprivredom, a žele da ovladaju osnovama gajenja povrća. Po završetku obuke polaznici dobijaju sertifikat.

Nastava se održava u Beogradu za vikend 19 –  20.10.2019. 

Trajanje: 15 časova nastave + praksa

SREDNJI 1 KURS – učimo dalje

Kurs je namenjen baštovanima koji su prošli Početni nivo ili su se već oprobali u gajenju povrća, a žele da svoje znanje nadograde (za njih preporučujemo ulazno testiranje). Po završetku obuke polaznici dobijaju sertifikat.

Nastava se održava u Beogradu za vikend 2 – 3.11.2019. 

Trajanje: 15 časova nastave + praksa

Polaznicima je na raspolaganju i integrisana nastava. Uštedite 30-50%.

Za više informacija poslati upit na office@organskabasta.rs.

Grad Novi Sad-podrška organskoj proizvodnji

by 1 jul, 2019

Grad Novi Sad raspisao je Javni poziv za podnošenje prijava za učešće u projektu razvoja organske poljoprivrede na teritoriji grada za 2019. godinu.

Javni poziv odnosi se na dodelu subvencija u iznosu od 100 odsto troškova.

Ukupna sredstva za ove namene iznose 5.000.000 dinara i obezbeđena su u budžetu Grada.

Subvencije se odnose na:

  • nabavku semenskog i sadnog materijala dozvoljenog za upotrebu u organskoj proizvodnji
  • kontrolu zemljišta i plodova i sertifikaciju organske proizvodnje
  • druge investicije koje se odnose na organsku proizvodnju a deo su ostalih mera ruralnog razvoja. Ovo se odnosi na nabavku alata, opreme, mehanizacije, opreme za podizanje plastenika, mreža, traka za navodnjavanje, folija, agrotekstila..

Rok za podnošenje zahteva je 15. avgust 2019. godine

Konkurs i potrebnu dokumentaciju možete preuzeti OVDE http://www.novisad.rs/lat/javni-poziv-za-podnosenje-prijava-za-ucesce-u-projektu-razvoja-organske-poljoprivredne-proizvodnje-3

 

Novo tehničko rešenje u oblasti organske proizvodnje primenjeno na nacionalnom nivou

by 15 jun, 2019

Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u aprilu 2019. godine prihvatilo je tehničko rešenje u oblasti organske proizvodnje Održavanje plodnosti zemljišta na organskom gazdinstvu modeliranjem plodoreda sa učešćem lucerke“ u kategoriji Novo tehničko rešenje primenjeno na nacionalnom nivou (M 82). Autori ovog tehničkog rešenja su: Dr Vladan Ugrenović, dr Vladimir Filipović, dr Dušica Delić, dr Vera Popović, dr Olivera Stajković Srbinović, dr Milan Ugrinović, dr Gordana Dozet, a realizatori rezultata Institut za zemljište, Beograd i Institut „Tamiš“ Pančevo. Korisnici rezultata su PP Mokrin DOO, Institut „Tamiš“ Pančevo, Institut za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“, Institut za zemljište Beograd, Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad i RPG Zoran Atanacković iz Crepaje.

Cilj predloženog tehničkog rešenja je rešavanje pitanja održavanja plodnosti zemljišta i zaštita biodiverziteta na organskom gazdinstvu, koje nema stočarsku proizvodnju. Za ova pitanja u organskoj proizvodnji propisani su kriterijumi („Sl. glasnik RS“, br. 30/2010) koje organski proizvođač mora da ispuni u procesu kontrole i sertifikacije. Ova proizvodnja bazira se na ekološkoj praksi, visokom stepenu biodiverziteta i očuvanju prirodnih resursa: zemljište, voda i organske materije. Poželjno je da se biljke hrane preko ekosistema zemljišta, a ne upotrebom rastvorljivih đubriva koja mu se dodaju. Posebno se ističe značaj stočarske proizvodnje za organska gazdinstva, jer im obezbeđuje neophodne organske i hranljive materije za obrađeno zemljište. Međutim, iako organska proizvodnja u Srbiji beleži konstantan rast, organskom stočarskom proizvodnjom bavi se svega 40 proizvođača (MPiZŽS RS 2017). Imajući u vidu zabranu upotrebe sintetičkih mineralnih đubriva, a da primena komercijalnih sertifikovanih đubriva za organsku proizvodnju često nije ekonomski opravdana, nedostatak organskog stočarstva dovodi u pitanje održivost organske proizvodnje. Ovo je posebno izraženo kada je u pitanju održavanje prirodne plodnosti zemljišta i zaštita njegovog biodiverziteta.

Istraživanje je sprovedeno na imanju PP Mokrin, na površini od 25 ha, modeliranjem i dimenzioniranjem plodoreda sa učešćem lucerke, na zemljištu tipa beskarbonatna ritska crnica. Lucerka je posejana u jesen 2015. godine na 5 ha (20% obradive površine). Veći deo zelene biomase lucerke iskorišćen je za proizvodnju komposta za potrebe održavanja plodnosti zemljišta na imanju. Upravo u tome je inovativnost predloženog tehničkog rešenja, jer se u Srbiji lucerkin kompost do sada nije proizvodio. Kako bi se obezbedila ekonomska održivost organizovana je proizvodnja semena lucerke.

Radi proizvodnje komposta zelena biomasa prvog i trećeg otkosa lucerke, kao i prosušena biomasa posle berbe semena, košene su i seckane kombajnom za nisku silažu i skladištene u silojame PP Mokrin. Kompostna gomila negovana je zalivanjem vodom, mešanjem i pokrivanjem. Posle devet meseci dobijen je zreo lucerkin kompost (2016. god. 9,76 t ha-1, a 2017. god. 12,46 t ha-1). Primenjen način kompostiranja obezbedio je optimalne karakteristike komposta, koji prema svojim fizičkim, agrohemijskim i mikrobiološkim osobinama odgovara za upotrebu u organskoj proizvodnji. Rezultati istraživanja u Mokrinu ukazuju na značajan uticaj lucerke na obezbeđenost zemljišta azotom, jer je ukupan N u zemljištu posle dve godine, kada je lucerište razriveno (0,25%) bio značajno veći u odnosu na kontrolno zemljište (0,22%). Takođe, respiracija zemljišta, ukupan broj mikroorganizama, gljiva, Azotobactera-a i amonifikatora bio je veći u odnosu na kontrolno zemljište, što ukazuju na pozitivan efekat lucerke na biodiverzitet i aktivnost mikroorganizama u zemljištu. U analiziranom dvogodišnjem periodu proizvodnje semena zajedno sa proizvodnjom komposta, ostvaren je povoljan bruto finansijski rezultat, a ostvareni profit osigurava održivost predložene nove tehnologije.

Preporučeno vreme iskorišćavanja lucerke u ovom istraživanju je dve godine, što je pogodno jer se cela površina u plodosmeni, brže obezbeđuje azotom. Time se u petopoljnom plodoredu lucerka na istu njivu vraća svake pete godine, a na polovini tog perioda ta njiva se đubri kompostom proizvedenim na imanju. Količina komposta dobijena modeliranjem plodoreda na imanju u Mokrinu, dovoljna je za oko 20% površina njiva, na godišnjem nivou. Tako se one u plodosmeni, svake 4 godine đubre sa 10 t ha-1 komposta, izuzimajući predviđenih 20% površina za zasnivanje lucerke. Zahvaljujući proizvodnji semena koja obezbeđuje ekonomsku održivost, predloženom tehnologijom pitanje snabdevanja azotom rešava se na održiv i prirodan način.

Održavanje plodnosti zemljišta na organskom gazdinstvu u Mokrinu, modeliranjem plodoreda sa učešćem lucerke u skladu je sa Pravilnikom o organskoj proizvodinji („Sl. glasnik RS“, br. 48/2011), jer je za ovu proizvodnju posle obavljenih pregleda, ovlašćena kontrolna organizacija izdala sertifikat za obe godine istraživanja (br. sertifikata: 500/15-17-01). Postupak koji je primenjen u komercijalnoj proizvodnji pokazao se kao osnova za unapređenje i ekonomsku održivost, te kao pogodan način obezbeđivanja azotom na organskom imanju. Zaključak je da su autori našli dobro rešenje u održivosti organske biljne proizvodnje, održavanjem plodnosti zemljišta na organskom gazdinstvu koje nema stočarsku proizvodnju.

Dr Vladan Ugrenović

    error: Sadržaj je zaštićen !!