Blog

Raspisan poziv za prijavu – Program sufinansiranja projekata namenjenih osnaživanju lokalnih organizacija proizvođača i preduzeća u oblasti organske proizvodnje – produžen rok za prijavu do 11 septembra 2022.

by 29 avgust, 2022

Program sufinansiranja projekata namenjenih osnaživanju lokalnih organizacija i proizvođača  je deo projekta “Kroz trgovinu organskim proizvodima do razvitka u istočnoj Evropi” (OT4D). OT4D finansira Državni sekretarijat za ekonomske poslove – SECO, a sprovodi IFOAM-Organics International (međunarodno udruženje za organsku poljoprivredu) u saradnji sa konzorcijumom Helvetas (švajcarska organizacija za međunarodnu saradnju) i FiBL (istraživački institut za organsku poljoprivredu), uz podršku lokalnih partnera.

Program je osmišljen kako bi sufinansirao relevantne aktivnosti koje imaju potencijal da proizvedu dodatnu vrednost  u skladu sa ciljevima programa na lokalnim tržištima organskih proizvoda.

Cilj programa je da pruži podršku aktivnim organskim proizvođačima na lokalnom tržištu Srbije.

Raspoloživa sredstva će biti dodeljena aktivnim proizvođačima/organizacijama čiji predlozi budu sadržali najbolja rešenja za održivi razvoj  organskiog sektora u Srbiji, sa naglaskom na  rešavanje sledećih uskih grla:

    • Pristup lokalnom tržištu
    • Razvoj lanca vrednosti
    • Pružanje usluga (inputi za organsku proizvodnju, tehnička pomoć itd.)

Ako ste zainteresovani da saznate više o ovoj šemi finansiranja i kako se vaše aktivnosti odnosno inicijativa može podržati, prijavite se do 31. avgusta 2022.

Informacije o kriterijumima odabira i dostupnosti sredstava date su na  srpskom jeziku i mogu se poslati putem onlajn aplikacije (engleski ili srpski) ili možete poslati sva dokumenta putem mejla na ot4d@ifoam.bio.

Poziv je objavljen na https://www.ifoam.bio/news/ot4d-serbia-applications-open-scaling-organic-fund gde možete pronaći sve informacije kao i uputstvo za prijavu sa potrebnim prilozima

U nastavku takođe možete pronaći PRIJAVU SA OSTALOM DOKUMENTACIJOM – Smernice sa detaljnim informacijama programa osnaživanja lokalnh učesnika , Organizacionu procenu i budžet

ONLAJN PRIJAVA 

SMERNICE KONKURSA

ORGANIZACIONA PROCENA

BUDŽET – Program OLU

 

Pridružite se globalnoj kampanji #IGrowYourFood – Uzgajam tvoju hranu, 14. septembar

by 28 avgust, 2022

#IGrowYourFood je prva globalna akciona kampanja koju je 2019. godine pokrenulo Međunarodno udruženje za organsku proizvodnju –  IFOAM – Organics International u čast ljudima koji se bave održivim uzgajanjem i preradom hrane u skladu sa prirodom.

Ovaj dan sada već svake godine tradicionalno povezuje proizvođače, potrošače i aktiviste širom sveta koji dele svoje priče, izazove sa kojima se susreću i kako ih možemo podržati na tom putu, istovremeno pokazujući kako izbori i odluke koje donosimo u supermarketu direktno utiču na život, prirodne resurse, divljinu i klimatsku krizu.

Od 2021. godine domaći proizvođači aktivno učestvuju u ovoj kampanji i daju svoj doprinos da se poruke organskih proizvođača još jače čuju.

Napravite svoj video u kome će te  predstaviti svoju proizvodnju i koji će biti emitovan 14. septembra. Uputstvo  u vidu video snimka za pravljenje videa se nalazi na sledećem linku  https://www.youtube.com/watch?v=RRHpTiNUydQ  kao i na našem podsajtu https://mislimnanas.serbiaorganica.org/ kao i u produžetku ove objave.

Podešavanjem u video snimku  možete prebaciti titl na srpski jezik ( klikom dugmta „podešavanje“  koje je sa donje desne strane  možete pronaći  opciju „subtitles“ gde zatim  u vodoravnom meniju možete pronači srpski jezik na šestom mestu.

Pridružite nam se!

Ažurirane Liste sredstava za zaštitu i i ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta za organsku proizvodnju

by 8 avgust, 2022

Stalna radna grupa koja radi na proceni sredstava za zaštitu i ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta za organsku proizvodnju pri Upravi za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ažuriraala  je liste sredstava za zaštitu i ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta za organsku proizvodnju

Liste sredstava za zaštitu i ishranu bilja  i oplemenjivača zemljišta  za organsku proizvodnju možete pogledati ovde

Lista sredstava za zaštitu bilja za organsku proizvodnju na dan 26.07.2022.

Lista sredstava za ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta za organsku proizvodnju na dan 26.07.2022. godine

BIOFACH 2022, Nirnberg

by 29 jul, 2022

Na najvećem svetskom sajmu organske proizvodnje BIOFAH (BIOFACH)  koji se održava u Nirnbergu, Nemačka od 1990. god. na nacionalnom štandu koji su organizovale Privredna komora Srbije, Razvojna  agencija Srbije i Serbia Organika su se predstavila srpska preduzeća; „ES Komerc“ iz Prijepolja, „Ecoagri Serbia“ iz Bele Crkve, „Drenovac” iz Arilja, kruševački „Menex“, zatim, „Master Food” iz Užica, „ITN Group“ i kompanija „Nisha“ iz Beograda, „Agro-Bis“, iz Blaca i „Frutorga“ iz Prokuplja koja su ponudila organsko sveže, sušeno, liofilizirano i zamrznuto voće i povrće, sušene pečururke,  žitarice, uljarice, brašna testenine, džemove i voćne namaze.


U okviru raznovrsnog konferencijskog dela koji prati ovaj sajam održan je okrugli sto koji je organizovan  i podržan kroz projekat  “Kroz trgovinu organskim proizvodima do razvitka u istočnoj Evropi” (OT4D). koji u Srbiji  sprovodi Serbia Organika, a  koji je podržan od strane Državnog sekretarijata za ekonomske poslove – SEKO ( SECO), a sprovodi  ga   IFOAM-Organics International u saradnji sa konzorcijumom Helvetas  i FiBL 

Na okruglom stolu je Jelna Milić, rukovodilac Grupe za organsku proizvodnju MPŠV predstavila stanje i trendove u sektoru organske proiuvodnje u Srbiji. Posebno je istakla;.kontinuiran rast površina pod organskom proizvodnjom; razvoj stočarske organske proizvodnje;  povećanje broja proizvođača uključenih u organsku proizvodnju; povećanje vrednosti izvoza u 2021. godini za 57,4% u odnosu na 2020. godinu, zatim izuzetne mere podrške organskoj proizvodnji od strane resornog ministarstva kao i kontinuirane aktivnosti na harmonizaciji zakonodavnog okvira u organskoj proizvodnji u skladu sa propisima Evropske unije.
Ivana Simić, Serbia Organika, Serbia Organica, Generalni sekretar, Organska proizvodnja Ministarstvo poljoprivrede
Ivana Simić, Serbia Organika, Serbia Organica, Generalni sekretar, Organska proizvodnja Ministarstvo poljoprivrede
Ivana Simić, Serbia Organika, Serbia Organica, Generalni sekretar, Organska proizvodnja Ministarstvo poljoprivrede
Ivana Simić, Serbia Organika, Serbia Organica, Generalni sekretar, Organska proizvodnja Ministarstvo poljoprivrede
Ivana Simić, Serbia Organika, Serbia Organica, Generalni sekretar, Organska proizvodnja Ministarstvo poljoprivrede

Sajam BIOFACH 2022, Nirnberg, Nemačka

by 8 jul, 2022

Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju izvoza (SIPPO) i Nacionalnom asocijacijom za organsku proizvodnju Serbia organika organizuju nastup srpskih privrednika u okviru nacionalnog štanda Srbije na predstojećem međunarodnom sajmu organske hrane „BIOFACH“ 2022, koji će se održati u Nirnbergu, Nemačka, u periodu od 26. do 29. jula 2022. godine.

„BIOFACH“ (www.biofach.de/en) predstavlja najveći svetski sajam u oblasti organske proizvodnje koji se svakog februara održava u Nirnbergu (Nemačka) od 1990. godine, a ove godine je izuzetno pomeren za jul mesec.

Nastup na međunarodnom sajmu omogućava izlagačima da predstave svoje proizvode i plasiraju ih na nova tržišta, kao i da pospeše postojeće i steknu nove poslovne kontakte.

Tokom  2020. godine na sajmu je bilo prisutno preko 3.500 izlagača iz 100 zemalja, a obišlo ga je preko 50.000 posetilaca iz više od 130 zemalja sveta.

Na sajmu „BIOFACH“ 2022,   srpski organski proizvođači predstaviće svoje proizvodne programe na nacionalnom štandu Srbije, u hali 4A površine 96m².

Paralelno sa sajmom Biofah se održava i VIVANESS- Međunarodni sajam prirodne i organske lične nege.

U okviru kongresnog centra http://BIOFACH Congress pružaju se opsežne informacije o organskom sektoru., kao i o aktuelnim dešavanjima u sektoru prirodne kozmetike http://VIVANESS Congress.