Blog

Održan 9. sajam zdrave hrane u Sopotu i tribina na temu organske proizvodnje i uloge žena u agrobiznisu

by 2 oktobar, 2021
Deveti sajam  „Milena Tatar“ u Sopotu, inspirisan ženom koja je nesebično razvijala organsku proozvodnu i širila njenu misiju, a čije je imanje bilo u Sopotu, i ove godine je 1. oktobra okupio veliki broj malih organskih i tradicionalnih proizvođača, podržavalaca i poštovalaca proizvodnje po organskim principima. Sajam se održava pod pokroviteljstvom Opštie Sopot i emisije „Znanje Imanje“.
U okviru sajma je održana i tribina kojom je moderirala dr Gordana Radović, direktor Dnevnik Poljoprivrednk, Novi Sad na kojoj je predsednik Opštine kao domaćin pozdravio sve prisutne i predstavio podršku Opštine Sopot proizvođačima,, kroz brojne aktivnosti,od kojih je i ovaj tadicionalni sajam. Na tribini su  predstavljena iskustva četiri uspešne žene koje su dugogodišni organski proizvođači,  njihov razvojni put, brojne aktivnosti koje sprovode u cilju širenja organske proizvodnje u našoj zemlji,  inspiracije koje su ih vodile ka organskoj proizvodnjoj i razlozi zašto su na tome putu istrajele godinama.
Ivana Simić, Serbia Organica, Serbia Organika, organska proizvodnja, savetnik ministra za
Ivana Simić, Serbia Organika, Serbia Organica, savetnik ministra poljoprivrede, organska proizvodnja
To su: Gordana Šokšić- Biofarma Šokšić,  selo Taraš  kraj Zrenjanina, dr. spec. med Ana Čupić- Eko domaćinstvo dr Čupić, Sopot, Nada Letić- poljoprivredno gazdinstvo Letić, Čenej, Novi Sad i Dragica  Ostojić- Farma Laf, Barajevo.
Predstavnik Ministarstva, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Ivana Simić, savetnik za organsku proizvodnju ministra je predstavila mere podrške organskoj proizvodnji kroz podsticaje, ali i ostale aktivnosti koje ministarstvo realizuje i sprovodi u cilju unapređenja  zakonodavnog i institucionalnog okvira i istakla da su za samo za par poslednjih godina podsticaji u organskoj biljnoj proizvodni uvećani sa 120% na 550% u odnosu na osnovne podsticaje, i  pravo da ih ostvare imaju kako proizvođači u periodu konverzije tako i u organskom statusu. Pored toga, ministarstvo dugi niz godina podržava ovu proizvoodnju i kroz podsticaje i troškove sertifikacije, a iznos sredstava po korisniku je ove godine i za tu meru uvećan za 100%.
 
Predstavnici Gradskih uprava Novog Sada, Milorad Radojević i Beograda, Drgana Stepanović  su predstavili brojne mere i aktivnosti koje sprovode u cilju podrške organskoj proizvodnji. Grad Novi Sad Sad je prva lokalna samoprava koja dugi niz godina ima poseben mere podrške i subvencija kreirane za razvoj organske proizvodnje i podršku organskim proizvođačima,a nedavno je u sklopu podrške otvoren distributivni centar za organske proizvode u Čeneju, prvi takav u našoj zemlji.
Grad Novi Sad je u poslednjih deset godina izdvojio više od 35 miliona dinara kao podršku organskim proizvođačima sa teritorije grada. Zahvaljujući ovoj podršci, broj proizvođača i površine pod organskom proizvodnjom konstantno se povećava.
Kao predstavnik novinara u agraru, ispred udruženja Agropress, Goran Đaković je istakao da  aktuelna globalna  dešavanja usled pandemije idu na ruku potražnji za organskim proizvodima,  jer  su organski proizvodi ostavarili povećanje izvoza od 30% u 2020. godini, ali  i generalno  srpskim poljoprivrednim proizvodima,  o čemu svedoče podaci o iznosu izvoza za prvu polovinu tekuče godine preko 3 milijarde evra, što je više za 11,7% u odnosu na lane.
Na sajmu su dodeljne brojne diplome i priznanja učesnicima.
 Detaljnije možete pogledati Na putu od njive do trpeze-  Znanje imanje nedeljom u 11h na Prvom programu RTS- a.

Organski proizvodi na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu

by 24 septembar, 2021

I ove godine bogata i raznovrsna  ponuda organskih proizvoda  predstavaljena je na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu ( 18-24.09.)  u okviru Izložbe organskih proizvoda u hali 1A, uz podršku Ministarstva, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i u zajedničkoj organizaciji sa Serba Organikom. Posetioci su mogli da degustiraju raznovrsne  proizvode od  najrazličitijih vrsta voća i šumskog voća,  kao što su sokovi, voćni namazi, džemovi, voćne rolnice, proizvode od povrća poput tradicioalnih proizvoda kao što su ajvari i pinđuri. Pored toga, bogat izbor visoko kvalitetnih hladno ceđenih ulja i namaza: od bundeve i suncokreta, zatim brašna,  kao i različitih vrsta testenina od spelte, heljde, pšenice.Velika paleta proizvoda od šumskih plodova poput šumskog voća i pečuraka je bila u ponudi, ali i proizvodi animalnig porekla kao što su organska pileće meso i sir.

Pored prehrambenih organskih proizvoda, proizvođači i svi zainteresovani za bavljenje organskom proizvodnjom su imatli priliku da na ovoj izložbi pronađu i odobrena  sredstva za obavaljanje organske proizvodnje: sadnice, semena, sredstva za zaštitu i ishranu kao i oplemenjivače zemljišta.

Ivana Simić, Serbia Organika, Serbia Organica organska proizvodnja

Ivana Simić, Serbia Organika, Serbia Organica, savetnik ministra poljoprivrede, organska proizvodnja

 

 

Poslovni susreti organskih proizvođača u Novom Sadu, 21.09.

by 17 septembar, 2021

Poslovni susreti organskih proizvođača će se održati u utorak 21.09.2021. U 10h u Velikoj sali Privredne komore Vojvodine – Nikola Tesla (sala 13) (Master centar, Hajduk Veljkova 11, ulaz 5, treći sprat).

Ove godine, sedmi put za redom Vojvođanski klaster organske poljoprivrede se potrudio da za Vas izdvoji sve što je trenutno novo i važno kako za proizvođače, iskusne ili buduće, tako i za sve zainteresovane za aktuelne teme iz sektora organske poljoprivrede.

Osnovan Distributivni centar u Novom Sadu na Čeneju “Organski proizvodi na jednom mestu“

by 17 septembar, 2021

Izvor: Dnevnik.rs

Reč je o projektu koji se realizuje po ugledu na najbolje prakse u Evropi, da se sveži, lokalni, organski proizvodi mogu kupiti na jednom mestu. U distributivnom centru prikupljaju se različiti poljoprivredni proizvodi od organskih proizvođača sa teritorije Novog Sada, i tu se pakuju, sortiraju, skladište, odatle se distribuiraju, a u centru se dobijaju i povratne informacije od potrošača. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetio je distributivni centar i razgovarao sa predstavnicima udruženja “Organski sad-Novi Sad“,

Zahvaljujem se domaćinima na Čeneju i svim proizvođačima iz Novog Sada koji su ovde kao jedna složna porodica, tržište ih je ujedinilo da zajednički nastupaju, a rekao bih da proizvode zdravu i kvalitetnu hranu. Pokušavamo da ojačamo manje poljoprivredne proizvođače i da obratimo pažnju na gazdinstva koja rade veoma dobro. U poslednjih 10 godina, Grad je izdvojio 35 miliona dinara za podršku poljoprivrednicima koji se bave organskom proizvodnjom. Čitav niz akcija organizujemo, nastupamo zajedno na sajmovima, sprovodimo edukaciju, pomažemo nabavku opreme i slično. Ove godine izdvojili smo najveći iznos do sada u te svrhe, odnosno 5,5 miliona dinara, i nastojimo da svaki put pravimo iskorak. Dobra vest je da, do kraja oktobra, očekujemo početak radova na izgradnji kanalizacione mreže na Čeneju. Dobili smo novac od Republike Srbije kroz projekat “Čista Srbija“ i biće izgrađeno gotovo 20 kilometara kanalizacione mreže sa prečistačem, što pokriva kompletno naselje. Žitelji na to čekaju decenijama, i sada, uz podršku države konačno rešavamo to pitanje, naglasio je gradonačelnik Vučević.

Foto: novisad.rs

Predstavnica udruženja “Organski sad-Novi Sad“ Nada Letić, rekla je da to udruženje postoji od 2014. godine i izrazila nadu da će proizvode iz centra plasirati i van Novog Sada.

Paleta naših proizvoda je veoma široka, od gotovih proizvoda do prerade voća i povrća. Moja porodica koristi čitavo imanje od 2 hektara i mi nudimo ljudima ono što za sebe proizvodimo, jer nam je motivacija bila da za svoju decu obezbedimo zdravu hranu. Jedni drugima pomažemo, nastupamo na sajmovima i manifestacijama, reklamiramo se na internetu. Ovde je trenutno asortiman 11 proizvođača, a Udruženje broji preko 20 članova, istakla je Nada Letić.

Izložba organskih proizvoda na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu (18-24.09.)

by 13 septembar, 2021

Izložbu organskih proizvoda  na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu  već 10 godina organizuju Ministarstvo, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i   Nacionalno udruženje Serbia Organika. Zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva poljoprivrede, organski proizvođači iz cele Srbije imaju priliku da  se besplatno predstave na sajmu. Ove godine će se na izložbi koja se održava u hali 1A predstaviti proizvođači raznovrsnih  organskih proizvoda, kao što su:  povrće, voće, žitarice, meso,  mlečni proizvodi, sokovi,  džemovi i voćni namazi, testenine,  ulja, sirća, brašna,  krekeri, kao i  tradicionalni proizvodi kao što su  ajvar, pinđur i drugo.

Pored prehrambenih organskih proizvoda, proizvođači i svi zainteresovani za bavljenje organskom proizvodnjom će imati priliku da na ovoj izložbi pronađu i odobrena  sredstva za obavaljanje organske proizvodnje: sadnice, semena, sredstva za zaštitu i ishranu kao i oplemenjivače zemljišta.

Na zajedničkom štandu Ministarstva poljoprivrede i Serbia Organike će biti info pult gde će se zainteresovani moći informisati o svim važnim temama u vezi organske proizvodnje, kao što su aktuelni podsticaji, propisi, sertifikacija, procedure i drugo, gde će im biti dostupni i besplatni edukativni i promotivni materijali.

Inače, organska proizvodnja je grana poljoprivrede koja sve više dobija na značaju i popularnosti,  i  intezivno raste interesovanje za bavljenje ovom proizvodnjom. Takođe se i potrošači sve više okreću organskim proizvodima, i potražnja za njima beleži konstantni porast.

U prethodnim godinama su napravljeni značajni pomaci u Srbiji po pitanju  podrške države, odnosno resornog ministrstva, pa su od 2020. godine podsticaji u organskoj biljnoj proizvodnji ( obuhvaćeni i proizvođači u periodu konverzije) višestruko uvećani,  i iznose 26.000 dinara/ha, što je 550% više u odnosu na podsticaje u konvencionalnoj  biljnoj proizvodnji.Organski proizvođači koji se bave stočarskom proizvodnjom takođe imaju na raspolaganju odlične podsticaje, što je značajan podstrek daljem razvoju ove proizvodnje.  Pored ovih mera, proizvođima je godinama unazad  na raspolaganju i podrška koja se odnosi na troškove sertifikacije uključujući i laboratorijske analize,  u okviru koje Ministarstvo poljoprivrede finansira  troškove u iznosu od 50% odnosno 65% za proizvođače  iz područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi. Ove godine je i ova mera podrške odnosno iznos po korisniku,  uvećan za 100%, tako da proizvođači mogu da dobiju povraćaj sredstava za troškove sertifikacije u maksimalnom izosu od milion dinara.

Novosadski sajam ima dozvolu Kriznog štaba Vlade Republike Srbije.Poljoprivredni sajam,  primaće posetioce uz Digitalni zeleni sertifikat, negativan PCR ili brzi antigenski test. Za one koji ne poseduju potrebne dokumente Novosadski sajam je obezbedio brze antigenske testove koji su već uračunati u cenu karte i neće biti dodatno naplaćivani. Testiranje će biti obavljano prilikom ulaska u krug Novosadskog sajma.