Blog

Berba kantariona

27 januar, 2019

U letnjem periodu se na livadama, pašnjacima, šumama, proplancima, te pored reka mogu videti zlatnožuti cvetovi koji poseduju veliku lekovitu moć. Radi se o kantarionu (Hypericum perforatum L.) čija potražnja konstantno raste.

U prethodnom periodu se sakupljao, ali s obzirom na to da je njegova eksploatacija dobila nekontrolisane razmere, sve veća je potreba za plantažnim gajenjem. I jedna i druga varijanta, ukoliko se sakupljaju/gaje prema organskim metodama treba zadovoljiti zahteve koji su propisani našim Pravilnikom o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji i metodama organske proizvodnje (Sl. glasnik RS br. 48/11). Ova višegodišnja zeljasta biljka nije zahtevna u pogledu klime i zemljišta. Može da uspeva i na nadmorskim visinama većim od 2.000 metara. Uglavnom raste na suvim livadama, ruderalnim staništima, šumskim čistinama i planinskim padinama. Nalazi se u blizini i četinara i listopadnog drveća.

Kod nas se najviše kantariona sakupi u jugoističnoj i istočnoj Srbiji, kao i na vojvođanskim livadama i pašnjacima.

Najpogodnije vreme za berbu je na početku punog cvetanja, što je u našim agroekološkim uslovima obično tokom juna. Kada je otvoreno 70 do 80% cvetova, najveći je prinos i sadržaj aktivnih materija (hipericina, hiperforina, flavonoida). Bere se nadzemni deo biljke u cvetu dužine 30 centimetara, u kome se nalazi najviše cvetova i listova, koji kad se osuši postaje droga poznata pod nazivom Hyperici herba.

Prilikom plantažnog gajenja, u prvoj proizvodnoj godini dobija se jedna, a u drugoj i trećoj – uspešno se obavljaju po dve berbe. Na nadmorskim visinama većim od 1.000 metara bere se samo jednom, uglavnom u toku jula, dok je na onim od 1.800 do 2.000 metara berba nadzemne mase uglavnom u prvoj dekadi avgusta.

Najbolje bi bilo da se ubiranje obavlja po sunčanom vremenu, jer je tada najveći sadržaj aktivnih materija u biljci. Period iskorišćavanja obično je tri godine, pošto se u četvrtoj znatno smanjuje biljna masa i gubi kvalitet nadzemne biomase.

Kantarion se suši u zaseni, raširen u tankom sloju, i to na promajnom mestu. Svakodnevno se okreće, a kada je prosušen, odvajaju se listovi i cvetovi od odrvenele stabljike. Potom se skladište i čuvaju – u teglama, kutijama, papirnim vrećama…

U nadzemnom delu kantariona u cvetu ima od 0,1 do 0,15 odsto naftodiatrona, koji su lokalizovani u sekretornim žlezdama i daju crvenu boju uljanim ekstraktima.

Aktivni sastojci kantariona deluju antidepresivno (kao MAO inhibitori) pa se koristi u tretmanu lakših depresija, uzbuđenja, nervoze, nemira i tegoba u menopauzi. Pokazuje povoljno dejstvo u tretiranju viralnih i retroviralnih infekcija.

U narodnoj medicini kod upala, kao antiseptik, za skupljanje tkiva. Svež nadzemni deo kantariona koristi se za pripremanje uljanog macerata (kantarionovo ulje) koje se koristi za zarastanje rana i zaceljenje opekotina i kod hemoroida.

Ipak, hipericin može kod osetljivih osoba izazvati fotosenzibilizaciju, pa se ne preporučuje sunčanje tokom terapije preparatima kantariona.

Dr Vladimir Filipović,
Institut za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“

  Najpogodnije vreme za branje

Biljka na kraju cvetanja

Posle branja može se sušiti na promajnom mestu

Ostavite vaš komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.