Blog

SAD: USDA uvodi kontroverznu etiketu za GM hranu

6 mart, 2019

Odeljenje za poljoprivredu SAD-a (USDA) je objavilo dekret po kojem će se ubuduće u SAD-u označavati hrana koja sadrži genetski modifikovane sastojke. Zaštitnik potrošača je kritikovao regulativu kao neadekvatnu.

Regulativa kažu da se mora označiti samo hrana kod koje se može dokazati da sadrži genetski modifikovan materijal. Genetski materijal mora biti modifikovan rekombinantnom DNK, tj. DNK proizvedenom u veštačkim uslovima, van organizma, i veštački uvedenom. Modifikacija mora biti takva da se ne može desiti spontano u prirodi i da se čak i u teoriji, ne može dobiti konvencionalnim tehnikama razmnožavanja. Ovo znači da većina genetski modifikovanih biljaka CRISPR/Cas (menjanje gena enzimatskim delovanjem) metodom nisu pokrivene regulativom.

Nedovoljno i neujednačeno obeležavanje GM hrane

 

Oznaka ‘Bio-inženjering’

Za označavanje se može staviti oznaka na pakovanje. Na njoj mora stajati „bio-inženjering“ i prikazati stilizovan simbol polja sa suncem.

Hrana koja sadrži GMO koji se više ne može utvrditi (poput ulja od GMO soje) se označava logom i izrazom „proizvod bioinženjeringa“ na dobrovoljnoj osnovi. Umesto korišćenja logoa, proizvođači mogu takođe koristiti i tekst ili učiniti informacije dostupnim putem QR koda.

Oznaka ‘Poreklom od Bio-inženjeringa’ 

Pravila označavanja se ne odnose na hranu animalnog porekla proizvedenu sa genetski modifikovanom stočnom hranom. Svi keterinzi i veoma mali proizvođači hrane su takođe izuzeti od označavanja. Nenamerna ili tehnički neizbežna kontaminacija do 5% je dozvoljena, u zavisnosti od sastojka u pitanju. Nasuprot tome, u EU je dozvoljeno samo 0,9% GMO. USDA regulativa će stupiti na snagu početkom 2020. Proizvođači će morati do početka 2022. primeniti sva pravila označavanja.

QR – oznaka diskriminiše potrošače bez odgovarajuće tehnologije

Centar za bezbednost hrane (CFS) organizacije potrošača SAD-a kritikovala je činjenicu da se većina genetski modifikovane hrane po ovoj regulativi neće morati označiti. Umesto da se ovim dobije jasnost i transparentnost, ministarstvo je napravilo zabunu i nejasnoću između potrošača, maloprodaje i prerađivača,“ rekao je Andrew Kimbrell, generalni direktor CFS. CFS je naročito kritičan na mogućnost sakrivanja oznake iza QR koda. QR kod zahteva posedovanje pametnog telefona i razumnu internet konekciju, što je naročito retko u ruralnim područjima, tvrdi Kimbrell.

QR označavanje diskriminiše preko 100 miliona Amerikanaca koji nemaju potrebnu tehnologiju. Kimbrell takođe smatra nedovoljnim da se na oznaci ne koristi termin „genetski inženjering“ ili „genetski modifkovan organizam“ (GMO), koji se koristi više od 30 godina, a umesto njega se sada koristi neobičan termin „bio-inženjering“.

 USDA ignoriše kritike označavanja

Osnova za uniformno označavanje širom SAD-a je zakon koji je Kongres usvojio u leto 2016. Namera zakona je bila da se spreči mnogo strože označavanje koje su neke države američke predlagale. USDA je predstavio predlog u maju 2018. ali nije reagovao na kritike koje su im već tada upućene. (organic market)

 

 

Ostavite vaš komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

    error: Sadržaj je zaštićen !!